Létající batoh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Létající batoh

Pilot Yves Rossy
Pilot Yves Rossy

Mít křídla a umět létat jako pták – odvěká touha a sen většiny lidí. Splnění tohoto snu je možná mnohem blíž, než by se zdálo. Zní to jako sci-fi , ale bývalý vojenský pilot a nyní pilot švýcarských aerolinií Yves Rossy (48) to dokázal! Vyvinul totiž letadlo, které si jednoduše naložíte na záda a velmi snadno si můžete prohlížet svět z ptačí perspektivy.

Létá tam a zpět!

Start (prozatím) z letadla

Rossyho stroj váží i s palivem 50 kilogramů a je vyroben z několika druhů kovů a skleněných a uhlíkových vláken. Pohánějí ho motory, které jsou miniverzemi motorů pohánějících dopravní letadla. Rozpětí roztahovacích křídel je tři metry. Start probíhá tak, že pilot vyskočí z letícího letadla, a když se jeho volný pád stabilizuje, rozevře elektronicky křídla a po chvíli klouzavého letu zažehne tryskové motory. V tu chvíli může nejenom klesat, ale i stoupat a měnit směr letu. To dělá pohybem těla do stran, podobně jako rogalisté.

Celý let trvá přibližně šest minut, než odvážlivci dojde palivo. Právě palivo je do budoucna největší problém. Pro delší let je ho potřeba velké množství, které by ovšem jeden člověk na zádech těžko unesl. Nakonec pilot přistane na zemi pomocí klasického padáku. Rossyho cílem je především zdokonalit stroj natolik, aby bylo bez problémů možné vzlétnout a přistát bez pomoci letadla, respektive padáku, a samozřejmě také vymyslet vhodné palivo.


Autor: (mik)
Foto: Archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.