Drama v zoo: Kijivu zuřila na samotce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Drama v zoo: Kijivu zuřila na samotce

Gorilí mládě Tatu těžce snášelo osamocené chvíle, když ho vysílená máma odložila.
Gorilí mládě Tatu těžce snášelo osamocené chvíle, když ho vysílená máma odložila. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Drama v pavilonu goril, kde ošetřovatelé celý víkend bojovali o záchranu mámy Kijivu a jejího dvouměsíčního potomka Tatu, se včera už obrátilo k lepšímu. Kijivu si Tatu opět všímá a už si dala i něco k jídlu a pití. Stále je možné, že úporné zvracení a průjem samice, která neměla ani sílu kojit, způsobila otrava. Pokud by ji odborníci potvrdili, zoo by zřejmě ještě více zpřísnila bezpečnostní opatření kolem pavilonu.

Dobrou zprávou je, že antibiotika a další léky, které Kijivu veterinář nastřelil foukačkou, zabraly. Noc strávila v oddělené ložnici jen s miminkem, aby měla klid. Několikrát ho kojila, i když mládě pak ještě odkládala. S ostatními měla nemocná kontakt přes mříž. To jí ale nestačilo. Včera ráno ji izolace už vytáčela k »šílenství«.

Agresivitu si začala vybíjet vůči jinak oblíbenému vrchnímu ošetřovateli Marku Ždánskému. „Když jsem jí nabízel pití, jen vyběhla, bouchla do mříží a zase utekla. Nebo se mě snažila chytit,“ popsal řádění Kijivu Ždánský. Kdyby se jí ho povedlo za ruku čapnout, mohlo by to při její síle skončit tragicky. „V té naštvanosti by mi ji dokázala utrhnout,“ objasnil ošetřovatel.

Nervozita se začala rozrůstat v celé skupině, a tak Kijivu dostala poslední léky, a i když ještě není zcela fit, rozhodl se ošetřovatel po konzultaci s veterinářem vrátit ji zpět s Tatu k rodině. „Kijivu to ocenila. Začala s chutí jíst, a dokonce se napila. Byla ještě rozrušená z injekcí, a tak se Tatu ujala Shinda. Nesmí to být na dlouho. Teď je důležité, aby měla mládě u sebe Kijivu a kojila ho,“ dodal Ždánský. Téměř celý den gorily po vyčerpávajícím víkendu prospaly.

Proč Kijivu onemocněla, by mělo být jasné během dneška či zítřka. Stále je možné, že jí někdo do výběhu hodil něco otráveného, i když bezpečnostní kamery nic podezřelého nezaznamenaly. Rozbor nelze urychlit. Je složitý, protože odborníci musí počkat, až se v odebraném vzorku trusu dostatečně namnoží bakterie, které mohly zažívací potíže gorily způsobit. Pak bude také možné potvrdit nebo vyloučit otravu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.