Nejtajemnější studánky v Česku: Toto jsou místa se živou vodou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejtajemnější studánky v Česku: Toto jsou místa se živou vodou!

Léčivé prameny každoročně lákají tisíce turistů, kteří věří v jejich tajemnou moc.
Léčivé prameny každoročně lákají tisíce turistů, kteří věří v jejich tajemnou moc. (: archiv)

PRAHA – Zázrak! V Česku jsou stovky živých pramenů, které mají údajně kouzelnou moc. Všechna tato místa jsou prostoupena zvláštní silou, a proto se tam vydávají miliony lidí.

Zázrak! V Česku jsou stovky živých pramenů, které mají údajně kouzelnou moc. Všechna tato místa jsou prostoupena zvláštní silou, a proto se tam vydávají miliony lidí. Každý přece slyšel, jak právě voda z toho místa dokázala vyléčit i zdánlivě beznadějné případy. Tady jsou místa největších zázraků ze studánek u nás.

Boží voda

Kde je: Nedaleko Turnova, proti proudu řeky Jizery jsou Dolánky a tam známý Dlaskův statek. Pod ním je jez a altán s pramenem, odkud vyvěrá »boží voda«.
Co tady je: Pramen upravené kamenné studánky je pitný a velmi oblíbený, protože k němu chodí lidé ze širokého okolí nabírat si vodu do lahví a kanystrů.
Co vyléčí: Traduje se, že voda z tohoto pramene má pozitivní účinek na zažívání a činnost střev. Zlepšuje se po ní i citlivost a vnímání.

Pramen živé vody

Kde je: V jednom z nejsevernějších koutů Čech poblíž Varnsdorfu se nachází vesnička Jiřetín. Nad ní se tyčí Křížová hora.
Co tady je: Na vrcholku této hory se před padesáti lety ztratil pramen léčivé »živé vody«. Byl zde ještě za první republiky a za Rakousko-Uherska se zde dokonce stáčela do lahviček a prodávala. Nedávno se znovu objevil.
Co vyléčí: Voda z pramene léčí známky revmatismu, křečí nebo srdečních problémů.

Zdislavina studánka

Kde je: Na kopci u Markvartic, poblíž Jablonného v Podještědí, stojí hrad Lemberk. Na úpatí tohoto kopce je možné najít zázračnou studánku.
Co tady je: Díky této zázračné studánce byla manželka hradního pána Havla z Lemberka, Zdislava, prohlášena za svatou. Za života proslula dobročinností a léčitelskými schopnostmi. Ke svým skutkům používala právě zdejší vodu.
Co vyléčí: Lemberská studánka má neobyčejně kvalitní a chutnou vodu se zázračnou mocí uzdravovat. Doporučuje se s ní omývat rány a zranění, také posiluje odolnost organismu.

Poklad u Žerotína

Kde je: Nedaleko Žerotína na levé straně od silnice Louny – Praha se nachází kostel sv. Blažeje. Zpod oltáře tohoto kostela vytéká pramen se zázračnou vodou.
Co tady je: Tato zázračná voda má být klíčem ke štěstí a duševní očistě. Za vše prý nesou odpovědnost zasypané podzemní chodby, v nichž mají být ukryté nedobytné poklady. Dokud prý budou v zemi, bude voda zázračná.
Co vyléčí: Smutek, životní zklamání a trudomyslnost. Vnáší do života štěstí.

Zázračná voda prozření

Kde je: Na jižní Moravě, jen několik kilometrů od Znojma ve Hnanicích na Moravě, je chrám sv. Wolfganga, pod nímž vyvěrá pramen.
Co tady je: Pramen se zázračnou a léčivou mocí vyvěrá poblíž kříže uvnitř kostela. Úspěšnost léčby pramenem byla natolik silná a zaručená, že už od roku 1480 byl pramen zpoplatněn.
Co vyléčí: Doporučuje se vodou proplachovat oči a kloktat. Má mít pozitivní vliv na zrakový systém a regeneraci vnitřních tkání.

Tajemná studánka sv. Jana

Kde je: Poblíž levého břehu Labe. Cesta k ní vede od brandýského hřbitova směrem na Záryby.
Co tady je: Tři sta let stará unikátní studánka se sochou a kapličkou sv. Jana Nepomuckého. Zajímavostí studánky je, že přestože je blízko Labe, je napájena vlastním pramenem.
Co vyléčí: Léčivé účinky této vody mají prý vliv především na odstranění kožních problémů, akné, svědivých ekzémů a podobně.

České Lurdy

Kde je: Nejzázračnější místo u nás se nachází v horách centrální Šumavy. Nachází se nedaleko Srní směrem na Hartmanice. Stojí zde Hauswaldská kaple. Místo dostalo pojmenování po francouzských Lurdách, které prosluly zázračným uzdravujícím pramenem.
Co tady je: Kaple, která byla zasvěcena Panně Marii a postavena v místech, kde podle tradovaných zpráv došlo k řadě zázraků.
Co vyléčí: Optimální doba nabíjení pozitivní energií je patnáct minut. Zdejší pramen je nově opatřen přístřeškem a vystupuje tu s vodou velmi silná zemská energie. Pití vody pak pomáhá při léčení močových cest a prostaty.

Sem raději ne: Mrtvá studánka

Kde je: Pod Javorovou skálou poblíž Jistebnice se nachází pramen »Mrtvé vody«. Alespoň tak se to mezi místními traduje.
Co tady je: Tajemná studánka, která nemá žádný přítok ani odtok a její hladina je temná. Při bližším pohledu kalná. Je prý zakletá a místní se jí vyhýbají.
Co vyléčí: Doporučujeme nepít vodu z této studánky! Neexistují žádné zprávy o jejím pozitivním vlivu, nepodceňujte magii!

Nejvyhlášenější léčebné prameny světa

  1. Německo: Nordenau
    V hotelu Tommes v městečku Nordenau sto kilometrů východně od Dϋsseldorfu je léčebný pramen. Odborníci prokázali, že je osmkrát lehčí než voda v jiných oblastech a obsahuje blahodárné minerály. Od té doby sem začali jezdit lidé s revmatem, kožními chorobami a poruchami krevního oběhu.
  2. Portugalsko: Fatima
    V portugalské Fatimě stojí fontána se zázračnou vodou. Ročně tu hledají pomoc více než dva miliony věřících. Místní tvrdí, že není důležité, jak vážnou nemoc máte, protože Panna Marie, která se zde začátkem minulého století zjevila třem dětem, pomůže každému upřímnému člověku.
  3. Austrálie: Yankally
    Přes milion poutníků z celého světa se vydává na dalekou cestu do australského Yankally, vzdáleného hodinu a půl jízdy autem od Adelaide. Zázračná voda pod malým, dnes hezky zrekonstruovaným kostelem prý dokáže vyléčit rakovinu, žaludeční vředy i nemocné srdce.
  4. Indie: Nadana
    Pětiletého chlapce, který trpěl obrnou, držela matka chvíli v posvátné nadanské vodě, a když ho z ní vyzvedla, byl naprosto zdráv. Taková pověst se vztahuje k vesnici Nadana, která leží 150 kilometrů severně od indické metropole Dillí. Ročně se sem za zázračnou vodou vydává přes 3,5 milionu lidí z celého světa.
  5. Mexiko: Tlacote
    Mexické Tlacote je vzdáleno 2,5 kilometru od hlavního města México City. Běžně zde stojí desetitisíce lidí v několikakilometrové frontě, aby si do nádob nabrali posvátnou vodu. Více než tři miliony dříve těžce nemocných hovoří o tom, že je její popíjení zbavilo kloubních i kožních problémů, vysokého tlaku, sklerózy nebo cukrovky.
  6. Francie: Lourdes
    Město Lourdes se stalo slavným, když zde v roce 1858 vytryskl pramen, jehož voda uzdravovala nemocné poutníky. Ti sem záhy začali proudit z celé Francie. Dnes za zdejší léčivou vodou jezdí statisíce zdravých i nemocných turistů ročně.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.