Co si o nás myslí zvířata? Lidi, v sexu jste žabaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Co si o nás myslí zvířata? Lidi, v sexu jste žabaři!

Šimpanzi - Neshody řeší sexem!
Šimpanzi - Neshody řeší sexem! (: profimedia.cz)

O tom, že většina zvířat nepoužívá sex pouze pro potřeby rozmnožování, vědci dávno nepochybují. Přesto zůstáváme stát s pusou otevřenou, když vidíme, kolik pro člověka prapodivných úchylek a abnormálního sexuálního chování je možno v živočišné říši pozorovat. Sex zvířatům slouží k potěše, ale funguje i jako způsob komunikace, nebo forma vyřizování sporů.

I ty nejodvážnější a nejzvrácenější sexuální představy lidí jsou oproti milostným zvyklostem zvířat jen slabým odvarem…

Šimpanzi bonobové
Neshody řeší sexem!

Bonobo, nebo také šimpanz trpasličí, je jedním ze dvou druhů šimpanzů. Společenství bonobů vládnou ženy, které žijí v tlupách v povodí řeky Kongo a samci pro ně příliš neznamenají. Opičáci jsou sice větší a silnější, přesto je dámy trpí ve své blízkosti jen kvůli sexu. Jak vypadá takový obyčejný den bonobů? Třeba takhle! Hlavní samice tlupy se ráno probudí a jen tak pro radost zaskočí za sousedkou a vzájemně se orálně uspokojí. Potom si dají snídani, a aby se nenudily, půjčí si samice potomka jiné samice a zasouloží si s ním. Mezitím další samice z tlupy najde něco dobrého k jídlu, a protože zrovna nemá hlad, jde za nejbližším samcem a dobrotu s ním vymění za sex. Bonobové se s pářením prostě nepářou. Jediným tabu je pro ně sex mezi matkou a synem, všechny další kombinace jsou v pořádku.

Sexem tihle šimpanzi dokonce urovnávají i sousedské spory. Pokud se tlupy nepohodnou, tak se místo vřeštění, pobíhání po lese a rvaček jednoduše páří. Mladé samice dokonce chodí za jinými tlupami v okolí, aby se něčemu přiučily a mohly tak pozvednout úroveň potěšení své skupiny. Francouzské polibky, orální sex, skupinový sex, nic z těchto praktik není bonobům cizí. Zajímavostí je, že bonobové jsou nejbližšími příbuznými člověka z celé živočišné říše. Celých 95 % jejich DNA se shoduje s lidskou. Zdá se, že těch zbývajících pět procent znamená pořádný rozdíl.

Jeleni
Když se dva perou, třetí se páří

U jelenů je také živo. Jeden silný samec si v období říje sežene skupinku laní a vytvoří si tak vlastní harém. Jenže kolem stádečka se potulují jiní samci, kteří by si také dali říct! Tihle mladí jeleni ale většinou nemají dost sil, aby silnějšího samce, který si své laně hlídá, odehnali. Proto nesměle obcházejí harémy starších samců a trpělivě čekají. Ve chvíli, kdy šéf stáda brání své laně proti drzému přivandrovalci, jiný mladý jelen se přikrade k laním zezadu a zcela bezostyšně se začne pářit. Vůdce harému tak po čase hrdě obhlíží své potomky, aniž by tušil, že až 60 % z nich nepočal on.

Vakomyš
Upáří se k smrti

Samec vakomyši má smutný osud. Tento drobný vačnatec si ve chvíli, kdy se ho zmocní touha, v podstatě podepisuje ortel smrti. Ovládnouli totiž jeho tělo hormony, přestane myslet na potravu i vlastní bezpečí. Prostě jenom pobíhá po australské divočině a hledá samice. Každou, kterou potká, okamžitě a bez zbytečných řečí znásilní a pak běží dál. Takhle kličkuje krajinou pár dní, během kterých je schopen oplodnit několik desítek samic! Během svého sexuálního výletu nežere, nespí, jenom souloží. To ho nakonec stojí život, v jednu chvíli prostě vysílením upadne a skoná.

Kudlanky
Bezhlavá láska!

Samec kudlanky, chceli se pářit, musí k samici přistoupit velmi opatrně zezadu. Jinak by byl okamžitě zaměněn za kořist, tedy zabit. Ve chvíli, kdy se spojí se samicí, je už ale stejně v podstatě mrtev. Samice se totiž otočí a svému milému ukousne hlavu. Tím ale milostný akt nekončí! Sameček sice ztratí pro svou milou hlavu, souložit však může dál. Životně důležité orgány má totiž v zadečku, takže absence hlavy v tuto chvíli není důležitá. Po až několika hodinovém páření pak samička samce sežere prakticky celého, čímž zajistí svým potomkům dostatek živin.

Ploskozubci
Nechci být holkou, změním se v kluka!

Hodně zvláštní vztah ke svému pohlaví mají některé druhy ryb. Tak třeba ploskozubci žijí v malých hejnech, kterým kraluje samec. Pokud zemře, jedna ze samic si prostě změní pohlaví a nastoupí na uvolněné místo. Ve změnách pohlaví je ovšem naprostým přeborníkem kanic. Tato okounovitá ryba je totiž schopná změnit pohlaví i několikrát za den! Prostě se vytře jako samice a o pár minut později už dělá to samé, ovšem jako samec. To korálová ryba klaun zvolila jiný přístup. V jejich hejnu dominuje vždy jen jeden pár. Pokud samec zemře, nastoupí na jeho místo někdo ze samců mladších. Když ale zemře samice, její druh si prostě změní pohlaví a přivítá nového samce.

Sexuální rekordy zvířat

● Lev se dokáže pářit až čtyřicetkrát za den.
● Komár čeledi bibionidae dokáže kopulovat 56 hodin v kuse. Naopak humr si sex užije pouhých pět vteřin.
● Největší penis má samec plejtváka obrovského, a to až 2,5 metru. To třeba samec gorily aby se hanbou propadl, jeho chlouba totiž málokdy přesáhne tři centimetry.
● Někteří plazi mají penisy dokonce dva. Jeden na levé a druhý na pravé straně. Použijí prostě ten, který je blíž k samičce.
● Samci žab jsou několikanásobně menší než samice, a ta si je proto nosí na zádech jako těžký batoh.
● Sloní samec má až 1,5 metru dlouhý pohlavní úd, který je chápavý podobně jako chobot. Když samice nemá na sex chuť, mlátí ji samec svým druhým »chobotem« do břicha tak dlouho, než samička svolí k radovánkám.
● Rejsek má v porovnání s velikostí těla penis jako slon. Uprostřed má ovšem kloub, takže svoje »nádobíčko« umí sklopit a zavřít jako kapesní nůž.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.