Šokující výzkum: Pijete často limonády? Mohou vás i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šokující výzkum: Pijete často limonády? Mohou vás i zabít!

 (Profimedia.cz)

PRAHA – Ačkoliv nemají žádné kalorie a nulové procento tuku, přesto mohou nealkoholické nápoje představovat velké riziko! Hlavně pro vaše srdce! K těmto šokujícím výsledkům došli američtí vědci v nejnovější studii, která zkoumala 9 tisíc lidí středního věku.

„Nemile nás překvapila zejména skutečnost, že je úplně jedno, pijeteli limonády slazené nebo tzv. dietní bez přídavku cukru,“ říká člen vědeckého týmu doktor Ramachandran Vasan. „Kdo denně vypije obsah jedné či více lahví nealkoholického nápoje, bude v budoucnu s velkou pravděpodobností trpět tzv. metabolickým syndromem,“ dodává.

Metabolickým syndromem jsou narušeny důležité procesy v těle výměny cukrů a tuků, stejně jako krevní tlak. Kromě toho takoví lidé trpí nadváhou, nemocemi srdce a oběhového systému, hrozí jim infarkt, mrtvice nebo selhání ledvin. Tato rizika může zmírnit pouze razantní změna životního stylu. „Nejdůležitější je střídmost,“ tvrdí Vasan.

Odborníci proto doporučují úplně se sladkým limonádám vyhnout, nebo si je dát jen výjimečně. „Některé z nich mohou v jednom litru obsahovat nejméně deset kostek cukru,“ varuje lékařka Martina Prešovská. „Nejjednodušší cestou, která sníží riziko onemocnění i o polovinu, je obyčejná voda z kohoutku s kapkou přírodní šťávy,“ doplnila. Děti by pak podle ní neměly pít přeslazené limonády vůbec.

Co obsahují sladké limonády?

● ve 2 litrech až čtvrt kila cukru
● kyselinu fosforečnou (poškozuje zuby a kosti)
● kofein nevhodný pro děti
● barviva a konzervanty

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.