Ladislav Pešek, hvězda našeho DVD: Ctitelka mu vyhrožovala sebevraždou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ladislav Pešek, hvězda našeho DVD: Ctitelka mu vyhrožovala sebevraždou!

Ladislav Pešek svým vzhledem a chováním okouzlil tisíce českých žen a dívek. V lásce ale mnoho štěstí neměl.
Ladislav Pešek svým vzhledem a chováním okouzlil tisíce českých žen a dívek. V lásce ale mnoho štěstí neměl. (– archiv ČT, ČTK)

V nesmrtelné pohádce Obušku, z pytle ven! se objevila v hlavní roli muzikanta hvězda našeho DVD – Ladislav Pešek (†79). Jaký byl jeho život? Co pečlivě skrýval před veřejností? Deníku Aha! se podařilo některá jeho tajemství odhalit!

Peška uhnala Divá Bára

Soukromí si Ladislav Pešek neuvěřitelně střežil. Jeden čas žil s herečkou Jiřinou Štěpničkovou (†73), ale nikdy se nevzali. Měl také velké množství obdivovatelek, které na něj čekávaly u východu z divadla. Jedna z nich, která se podepisovala Divá Bára, se nakonec pod výhrůžkou sebevraždy stala jeho manželkou. Když však Divá Bára dosáhla svého, našla si zase jiný objekt zájmu a manželé se rozvedli. Pešek se pak znovu oženil a z tohoto manželství se mu narodila dcera Zuzana. Zemřel v roce 1986, kdy mu bylo 79 let.

Pešek není pravé jméno!

A to není vše, co před veřejností slavný herec tajil. Překvapivé je i to, že Ladislav Pešek se vlastním jménem jmenoval Ladislav Pech, teprve později přijal dívčí jméno matky Pešek. Skutečná »pech« však určitě ve svém životě neměl, vždyť dosáhnul až na vrchol herecké kariéry! Protože byl z herecké rodiny, už ve čtyřech letech se objevil na divadelních prknech. Ve svých 23 letech pak dostal snovou nabídku hrát v Národním divadle, kterému byl věrný takřka půl století. A tady si vysloužil i přezdívku, kolegové mu totiž říkali Pešura. Ale nehrál samozřejmě jen v divadle, vytvořil také skoro stovku filmových a televizních rolí.

Na našem DVD najdete…

Klasická filmová pohádka režiséra Jaromíra Pleskota (85) Obušku, z pytle ven! byla natočena již v roce 1955 na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena. Českou premiéru si odbyla 7. září 1956 a setkala se s nebývalým ohlasem. Od té doby patří tato pohádka vlastně k filmové klasice. Je o chudém muzikantovi, jehož postavu vytvořil nezapomenutelný dobrácký Ladislav Pešek. Má doma plnou chalupu hladových dětí, a tak se rozhodne, že půjde do světa za výdělkem. Celou cestu ho provází veselá písnička »Já s písničkou jdu jako ptáček«. Díky svému laskavému srdci nakonec získá darem ubrousek, který se sám prostírá, a oslíka, z něhož padají dukáty. Třetím darem je obušek, který trestá všechny nepoctivce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.