Co bylo ve filmu, platí i dnes! Tvrdý život zdravotních sestřiček: Špína, hniloba a sexuchtiví pacienti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co bylo ve filmu, platí i dnes! Tvrdý život zdravotních sestřiček: Špína, hniloba a sexuchtiví pacienti

Sestřičky z roku 1983
Sestřičky z roku 1983 (Foto Aha! – Zuzana Zelenková, ara)

V tašce mají párky a piškoty na obranu před psy. I když se zdravotní sestry z domácí péče leckdy přes smečku trhačů dostanou do domácnosti nemocného, nemají »vyhráno«. Zjišťují, že Česko se od doby zachycené ve filmu Sestřičky moc nezměnilo. Špína v bytech, neumytí pacienti, lhostejnost... A není to jen realita venkova, ani Praha nezůstává pozadu.

Ve filmu Karla Kachyni Sestřičky honil mladou zdravotnici Marii Sahulovou v podání Aleny Mihulové (52) pacient po dvorku, pan Krákora (Jiří Růžička) chtěl trochu lidského porozumění, spolu s »babi« Jiřinou Jiráskovou (†81) bojovaly s nezájmem, špatnými hygienickými návyky... Film, který ilustroval práci sester v 50. letech minulého století, je pro jejich následovnice z organizace Domácí zdravotní péče tvrdá realita. S podobnými problémy se sestry, které docházejí za pacienty domů, potýkají i dnes.

V tašce musí mít pamlsky, aby se dostaly do domů přes psy, kteří své pány brání. V domácnostech pak narazí na to, že se řada starších lidí už moc nekoupe, a často ne kvůli své nemohoucnosti. Vidí, jak lhostejní dokážou být ke svým rodičům vlastní děti. 

„Jen počkej, jak se mnou budeš v ráji, zpívat budeš,“ lákal mlsně hajný Krákora (Josef Růžička, †43) filmovou sestru Marii, když ji naháněl na svém dvoře. Sexuální návrhy dělají klienti i dnes. „Děvčata se dostávají do různých situací. Například u nás máme jednu velmi oblíbenou sestřičku, která si stěžovala, že ji beznohý pán na invalidním vozíku zatarasil v kuchyni. A co teď s chlapem?“ povzdechla si pro Aha! šéfová Domácí zdravotní péče Tachov Václava Procházková.

Sestřičky navzdory řadě špatných zkušeností hovoří o své práci s úsměvem a nadsázkou. Je znát, že ji mají rády.

Petra Sládková: Pacient mi pravidelně sahal na prsa

Nemocný senior, ke kterému chodila vrchní sestra Petra Sládková z tachovské pobočky, nezůstával jen u sexuálních narážek. „Pravidelně mi sahal na prsa, tak jsem šla za jeho ošetřujícím doktorem s tím, že k pánovi už dál nemohu docházet. Vylíčila jsem, jak mne obtěžuje. A on mi odpověděl: »A ty taky houby vydržíš, pošleme tam Věru, ta mu jednu natáhne a bude klid«,“popsala Petra.

Kromě nevhodného chování se sestry setkávají i s nevyhovujícími podmínkami v domech svých pacientů. Špatně popsané zvonky bývají to nejmenší. V některých případech se musí doslova probít přes psy. Mají proto plné kapsy párků nebo piškotů, aby se za pacienty dostaly. A pozor! Nejen přes dvůr! „Mazlíčci si i své páníčky brání, takže třeba pes sedí u postele a vrčí, když chceme něco udělat,“ popsala Petra. Zvláštní byl i požadavek na to, aby kočka ležela v posteli s pacientkou přímo při ošetřování.

Hliněná podlaha, nádobí ve vaně

Samostatnou kapitolou je hygiena. V domácnostech klientů podle sestřiček často vládne chaos, zápach a špína. Není výjimečné třeba to, že se sestra »přilepí« k podlaze, nádobí odložené ve vaně, hliněné podlahy nebo neumytí pacienti.

„Byla jsem u pacientky, v puse jsem si musela držet baterku. Paní měla hliněnou podlahu, když jsem čistila místo vpichu dezinfekcí, tak jsem musela použít tři tamponky, protože paní byla černá jako bota,“ zmínila Petra Sládková. Právě čistota pacientů je častým problémem. Řada zanedbaných lidí je přitom nejen na venkově, ale i v Praze. To, že sestry musí pacienty umývat, ačkoli by to měla dělat pečovatelka, je denní realita. Sociální úkony zdravotní pojišťovny totiž neplatí.

„Měli jsme paní v Praze 6, bydlela ve svém bytě v pátém patře, v normálním domě z padesátých let. Celý byt měla obestavěný štosy novin a člověk pomalu musel lézt po čtyřech, aby se dostal tam, kde ležela pacientka. Všude byla navíc špína,“ popsala Aha! Ludmila Kondelíková, prezidentka Asociace domácí zdravotní péče.

Neuklizené byty a lidi ve špatném hygienickém stavu sestry přitom prý nacházejí i v některých domech s pečovatelskou službou. Tedy v zařízeních, kde si lidé za pomoc s úklidem připlácí. Jedno lůžko tam se všemi příspěvky, platbami klienta, plus dotacemi od kraje či státu vyjde asi na 80 tisíc korun!

 Buď trošku lidská...

Když ve slavném filmu Sestřičky přijde mladá Maruška (A. Mihulová) do domu hajného Krákory (J. Růžička), začnou se dít věci. Lesák při těle se začne na ošetřovatelku sápat a dělá jí nemravné návrhy.

Krákora: „Na tuhle chvilku čekám od toho momentu, co jsem vás poprvé uviděl. Když jsme tu sami přece, sami dva. V životě je tak málo radosti. Trošku vás pomazlím, vždyť vám to nic neudělá.“

Marie: „Na tohle tady nejsem, pane Krákora.“

Krákora: „Jak to, že nejsi, Maruško. Jsi přece zdravotnice, a ta pomáhá lidem. Tak buď trošku lidská.“

Ne, tohle není jen filmová fikce. Podobné věci se dějí i dnes. Občas je potřeba pacienta usadit.

 Mihulová musela natáčet v angličtině: Měla jsem s tím co dělat!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.