Český chameleon aneb Proměny Jiřího Lábuse (68)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Český chameleon aneb Proměny Jiřího Lábuse (68)!

Jiří Lábus je herecký chameleon.
Jiří Lábus je herecký chameleon.  (Foto ara)

Jen málokdy se Jiří Lábus (68) objeví ve vážných a dramatických rolích, a když už, tak hned dostane Českého lva. Jako třeba za film Amerika. Září ale hlavně v komediích. Zahrál si čaroděje i čarodějnici, »živočicháře« i proradného ministra. A nejnověji spisovatele a vášnivého zahradníka v novém filmu Věčně tvá nevěrná. Prošel nejen další proměnou, ale má tu i líbací scénu! 

Když hrál čarodějnici v pohádce Tři bratři, převlékal se do dámských šatů. Jako Rumburak oblékal kouzelný plášť, ve vánoční pohádce Nejlepší přítel měl na sobě fiží a bílou paruku. Kudrliny má i teď, ovšem svoje vlastní. Kvůli komedii Věčně tvá nevěrná musel ke kadeřníkovi – vypadá totiž, jako by měl na hlavě trvalou. Natočili mu vlasy kulmou. Hraje tu spisovatele Pruta, který píše dobře, ale zatím do šuplíku. Místo toho, aby své knížky vydal a zachránil krachující nakladatelství, se věnuje své hlavní vášni – zahradničení. Chvílemi tak vypadá jako šílený vědec baron Rupert z filmu Adéla ještě nevečeřela. Jen nepěstuje masožravku, ale kříží tu dýně.

Pane Lábusi, co vy a zahradničení?

„Rozhodně to není můj koníček, ale byl to koníček mojí maminky. Já se na květiny rád dívám a pěstuji ve svém bytě jen pokojové rostliny, kde se jim docela daří.“

Nyní hrajete spisovatele. Napsal jste někdy vy osobně nějakou knihu, povídku, či báseň, třeba i milostnou?

„Nenapsal jsem povídku, nenapsal jsem knihu, ale rozhodně jsem napsal spolu s Oldřichem Kaiserem scénky, které se objevovaly v pořadech Možná přijde kouzelník, Zeměkoule apod. Já nejsem romantik, takže jsem básně nepsal.“

Prut se zakouká do Marty, kterou hraje Vilma Cibulková. Kolikátá je to vaše vzájemná spolupráce?

„Spolupráce, pokud se nepletu, to byla druhá, protože jsem s Vilmou Cibulkovou hrál v Divadle pod Palmovkou ve hře A. P. Čechova Platonov a několikrát jsem se s ní setkal při práci v rozhlase.“

I když se věnujete hlavně zahradničení, nakonec ve filmu vydáte knižní bestseller. Věříte ve šťastné konce a zázračné obraty?

„Jak kdy a jak u koho...“

Nejslavnější Rumburak

Byl největším záporákem z celé pohádky, přesto mu děti fandily a držely mu palce.„Postava totiž měla lidský rozměr. Chtěl lásku, a kdo by ji nechtěl,“ komentoval to herec. Kvůli roli musel mít vousy. „Byl jsem překvapený, že mě v různých zemích na světě občas někdo poznal, a to přesto, že v civilu nenosím vousy nikdy,“ svěřil. Jeho slavné létací scény se točily jak v trikovém studiu na Barrandově, tak v exteriérech. Jeřábem ho kvůli tomu zvedli do výšky, upevnili jej na ocelová lana, a tak musel lítat nad lesem. Ve studiu zase seděl pět metrů nad zemí na tyči, na jejímž konci byla lopata.

„Bylo to hrozně nepříjemný, protože jsem vůbec nebyl přivázaný a musel jsem dělat, že mám radost. Naštěstí nemám závratě,“ svěřil Lábus. Jak točil čarodějnici S ženskými rolemi má bohaté zkušenosti, hlavně ze scének s Jiřím Kaiserem, anebo z dabingu – jeho hlasem totiž mluví Marge Simpson. Jak ale zvládl bábu z mokřin v pohádce Tři bratři? „Líčení bylo složité, zabralo dvě hodiny a rozčilovaly mě ty umělé drápy. Řeknu vám, že s tím jít na záchod, to není sranda,“ smál se herec.

Celý rozhovor najdete v tištěném Nedělním Aha!

Jiří Lábus uspěl u kritiků: Komu za to vděčí? 

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.