Kulaté výročí první epizody: 50 let s Columbem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kulaté výročí první epizody: 50 let s Columbem!

Columbo slaví 50 let!
Columbo slaví 50 let! (Foto ara)

Kromě ošuntělého baloňáku, doutníku a hojně zmiňované, leč nikdy neviděné manželky je pro něj typický pes jménem Pes, nespolehlivý starý peugeot, drbání na čele a neustálé vracení se k zpovídané osobě s: „...ještě jednou otázkou.“ Poručík Columbo, jehož tak fenomenálně ztvárnil Peter Falk (†83), v pondělí oslavil 50. narozeniny!

Postavu upovídaného, vtíravého detektiva s výrazem naivního prosťáčka stvořili už začátkem 60. let Richard Levinson a William Link, první epizoda se však vysílala až 20. února 1968.

Seriál tehdy působil jako zjevení. A nejen díky nevšední vizáži hlavní postavy.
Kouzlo detailu

V té době se totiž ve většině detektivních příběhů řešilo, »kdo to udělal«, zatímco v Columbovi diváci pachatele od začátku znali a šlo o to, přes jaký detail jej poručík »utočí«. Nebo spíš jakou chybou se dostane on sám – ve většině dílů si totiž vrah byl zcela jist svou důmyslností a nepočítal s tím, že by jej mohl nachytat někdo tak směšný jako Columbo.

Paní Columbová

Kromě této šablony je pro seriál příznačná i manželka hlavního hrdiny. Vždyť i v Česku se termín »paní Columbová« vžil pro někoho, kdo prý existuje, ale nikdo ho nikdy neviděl. Fanoušci spočítali, že poručík v 69 dílech zmínil svou ženu hláškami typu: „To až řeknu paní!“ více než dvěstěpadesátkrát!

Paní Columbová byla dokonce tak populární, že v roce 1979 vznikl stejnojmenný, rovněž detektivní seriál s Kate Mulgrew (62) v hlavní roli. Pro nezájem diváků se ale dočkal jen 13 dílů, to Columbo se natáčel až do roku 2003.

Falk: Kořeny v Česku a...Smutný konec s demencí

Peter Falk se narodil v roce 1927 v New Yorku, jeho kořeny však sahají přes tátu do Maďarska a přes mámu do Česka, v Čechách se totiž narodila jeho babička. Ač byl Falk na začátku 60. let dvakrát nominován na Oscara, hereckým vrcholem pro něj byl právě Columbo. Toho si chtěl zahrát ještě v roce 2007. Dokonce vznikl i scénář, koncem téhož roku však lékaři diagnostikovali Falkovi Alzheimerovu chorobu a demenci. Ta se zhoršila tak, že už v roce 2008 si Falk žádného Columba nepamatoval. V té době jej také přepadl záchvat přímo na ulici v Los Angeles, kde herec pobíhal a zmateně vykřikoval. Zemřel 23. června 2011.

A tohle jste věděli?

* Baloňák byl nápad Petera Falka, který ho přinesl z vlastního šatníku, stejně jako obnošený oblek pod ním. Před kamerou nosil totéž oblečení 35 let!

* Detektivův typický pohled není dílem scenáristů, Falk totiž ve 3 letech kvůli malignímu nádoru přišel o pravé oko a dostal místo něj skleněné.

* Znaky jako drbání na čele, kouření doutníku a kladení »ještě jedné otázky« vymyslel Steven Spielberg, který s tvůrci v začátcích spolupracoval.

* Zatímco paní Columbovou v seriálu neuvidíme, skutečná manželka Petera Falka, herečka Shera Danese (68), se objevila hned v 6 dílech.

* Seriál je populární i v Maďarsku, v Budapešti má Columbo dokonce vlastní bronzovou sochu v životní velikosti. I se psem Psem.

* Columbo je jedním z nejúspěšnějších seriálů vůbec, získal mj. 13 cen Emmy (5 z nich bral Falk) a 2 Zlaté glóby (1 pro Falka).

* V seriálu vyřešil Columbo 69 zločinů, přesto nebyl nikdy povýšen.

* Columbo zásadně nepoužívá zbraň, ani ji u sebe nenosí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.