Rady pro muže: Kuchyně se vůbec nebojte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rady pro muže: Kuchyně se vůbec nebojte!

Muž a kuchyně? Ne vždy to funguje…
Muž a kuchyně? Ne vždy to funguje…  (: Profimedia.cz)

PRAHA – Už dávno není pravda, že ve vaření jsou jasnou jedničkou ženy! Počet mužů, kteří excelují u plotny, je čím dál větší. Pořád je ale taky hezká řada těch, kteří moc vařit neumějí a mají často potíže.

Už dávno není pravda, že ve vaření jsou jasnou jedničkou ženy! Počet mužů, kteří excelují u plotny, je čím dál větší. Pořád je ale taky hezká řada těch, kteří moc vařit neumějí a mají často potíže. A chlap, který se nenají, pak dokáže svému okolí pěkně otrávit život. Jistě to, milé dámy, znáte! Proto máme pro muže několik rad, jak si s nástrahami kuchyně poradit. Plná rad bude právě i příloha »Aha! vařečka«, která vychází už v pondělí…

Přesolená polévka?
(u hustých polévek – bramborová)
Nastrouhejte do polévky dvě brambory a uvařte je. Můžete i jednu bramboru rozpůlit a vhodit do polévky a před podáváním ji zase vylovit. Brambory vsáknou přebytečnou sůl. Do přesoleného vývaru vmíchejte syrové vajíčko, později vyjměte sražený bílek, který nasál sůl.

Jak z řídké omáčky udělat hustou?
Buď do omáčky po troškách vsypte mouku nebo nějaký zahušťovač a převařte, nebo vmíchejte kousek ledově vychlazeného másla.

Jak obrátit palačinku, aniž by prskal tuk?
Používejte teflonové pánve a málo tuku, přiklopte poklicí. Pánev otočte, tak bude palačinka ležet na poklici. Pak už ji nechte pomalounku sklouznout zpátky na pánev a opečte po druhé straně.

Spálil jsem jídlo, jak zbavím byt zápachu?
Určitě musíte důkladně vyvětrat. Jako zázrak ale působí tento prostředek. V hrnci povařit 250 ml octa s vodou a horký hrnec nechat v bytě. Octové výpary neutralizují pach spálenin.

Zachráním ještě připálenou polévku?
Ano, ale nesmíte ji zamíchat. Naberte nepřipálenou polévku a nechte ji dovařit v jiném hrnci.

Jak zahustím polévku?
Rozmíchejte dvě lžíce mouky ve studené vodě, vmíchejte do polévky a povařte.

Jak se zbavím žmolků v pudinku?
Skoro hotový pudink přeceďte přes síto. Pak bude pudink zase báječně hladký.

Dá se zachránit přeslazené jídlo?
Můžete si vybrat. Buď použijete čajovou lžičku citronové šťávy nebo jablečného octa. To naváže cukr a jídlo bude mít zase vyváženou chuť.

Musím vyhodit ztvrdlý chléb a housky?
Není to nutné. Můžete si sami vyrobit domácí strouhanku nebo připravit pokrm zvaný chudí rytíři (ztvrdlé housky namočit do mléka s rozšlehaným vejcem a cuk-rem, osmažit na pánvi a na talíři pocukrovat).

Jak poznám zralý meloun nebo ananas?
Podržte meloun u ucha a zaklepejte na něj. Zníli dutě, je zralý. U zralého medového melounu můžete slyšet, jak se v něm pohybují jádra. Ananas je zralý, když jdou bez většího násilí vytrhnout vnitřní zelené listy.

Jak poznám, že jsou brambory uvařené?
Asi po 20 minutách. Můžete je otestovat – pokud jsou brambory uvařené, projede jimi nůž jako máslem. Trik jak uvařit nestejně velké brambory – ty velké propíchat nebo prostě jen rozpůlit.

Jak zabráním slzení očí při krájení cibule?
Lepší je pracovat s cibulovinami, které nejsou tak agresivní. Vždy krájejte u otevřeného okna a hlavu se snažte držet stranou od prkénka a cibule. Tip profesionálů – před krájením položte cibuli na pět minut do vody.

Jak se zbavím česnekového zápachu na prstech?
Je to k neuvěření, ale funguje to. Existuje speciální mýdlo, které dokáže pach po česneku neutralizovat.

Jak snadno oloupat rajčata?
Abyste mohli syrová rajčata snadno oloupat, na 10 až 20 sekund je položte do vařící vody a pak jde slupka snadno sloupnout.

Jak poznám ještě dobrá vejce?
Nalijte do sklenice vodu a položte tam vejce – pokud zůstane ležet na dně, je čerstvé, když vyplave na povrch, tak na ně raději zapomeňte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.