Tohle je sedmnových divů světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tohle je sedmnových divů světa!

Velká čínská zeď
Velká čínská zeď

LISABON – V sobotu pozdě v noci, v den samých sedmiček, vzešlo z celosvětové ankety sedm nových divů světa. Hlasování se zúčastnilo asi sto milionů lidí a iniciovala ho soukromá nadace švýcarského filmaře Bernarda Webera.

Slavnostní vyhlášení proběhlo na stadionu fotbalového klubu Benfica v portugalském Lisabonu. Zúčastnili se ho americká herečka Hillary Swank, britský herec Ben Kingsley, astronaut Neil Armstrong, generální tajemník OSN Kofi Annan, zpěvačka a herečka Jennifer Lopez, jordánská královna Ranja. A které stavby tedy patří do hvězdné sedmičky?

  1. Velká čínská zeď (Čína)
    Nejrozsáhlejší stavba na světě a prý jediná viditelná z vesmíru. Začala se stavět ve třetím století př. n. l. jako ochrana před mongolskými nájezdy. Měří 6400
  2. Petra (Jordánsko)
    Celé skalní město vytesali do růžového pískovce v poušti kočovní Nabatejci. Před dvěma tisíci lety to bylo bohaté město. Jeho tajemství dlouhá léta střežili beduíni. Znovu bylo objeveno roku 1812 Švýcarem Johannem Burckhardtem.
  3. Socha Krista Spasitele (Brazílie)
    Měří 38 metrů. Podle návrhu Brazilce Heitora da Silvy Costy ji zhotovil francouzský sochař Paul Landowsky. Nad Rio de Janeiro na vrchol hory Corcovado byla umístěna v říjnu 1931.
  4. Machu Picchu (Peru)
    Posvátná pevnost Inků. Komplex s chrámy, paláci, terasami a zahradami vznikl ve výšce 2360 metrů nad mořem asi kolem roku 1450. V roce 1911 ho objevil americký archeolog Hiram Bingham.
  5. Chichén Itzá (Mexiko)
    Nejznámější chrámové město na mexickém Yucatánu. Sloužilo jako centrum civilizace Mayů a Toltéků. Komplex uprostřed džungle vznikl asi před tisícem let.
  6. Koloseum (Itálie)
    Římský amfiteátr dal postavit císař Vespasián. Stavba byla dokončena roku 80 n. l. Sloužila jako aréna pro hry, zápasy gladiátorů a zvířat, i divadelní představení. Hlediště pojalo až padesát tisíc diváků.
  7. Tádžmahal v Agře (Indie)
    Mauzoleum je vysoké 75 metrů. V roce 1648 ho dal na památku milované ženy postavit u řeky Jamuny císař Šahdžahán. Povrch honosné památky je zdobený polodrahokamy a černým mramorem.


Zajímavosti z hlasování

● Česku nejbližší možný div světa bavorský zámeček Neuschwanstein jen těsně skončil na osmém místě.
● Do původní širší nominace 77 divů se dostal i Pražský hrad a Karlův most.
● Ze soutěže »odstoupily« egyptské pyramidy v Gíze, které jediné patřily i do původních sedmi divů světa.
● Od hlasování se oficiálně distancoval Výbor světového dědictví UNESCO.
● V roce 2005 mohli Češi hlasovat na stránkách zpravodajského serveru o sedm českých divů. Vyhrála přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.