Miro Žbirka: Jubileum poznamenané smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miro Žbirka: Jubileum poznamenané smrtí!

Bez bratra by Miro Žbirka (64), který za pět dní oslaví 65. narozeniny, nebyl tam, kde je dnes.
Bez bratra by Miro Žbirka (64), který za pět dní oslaví 65. narozeniny, nebyl tam, kde je dnes. (Foto Blesk - Alexander Malachovský)

Bez bratra by Miro Žbirka (64), který za pět dní oslaví 65. narozeniny, nebyl tam, kde je dnes. Na bratra může ale jen s bolestí vzpomínat. Jako mladý spáchal sebevraždu. Zpěvák dodnes nedokázal přečíst dopis na rozloučenou.

Se smrtí o osm let staršího bratra se nikdy nevyrovnal. „Jeho ztrátu s sebou nesu celý život, Jason byl můj vzor,“ prozradil Meky až před lety v jednom z rozhovorů. „Bratr musel mít obrovský úspěch, když perfektní angličtinou vystřihl nějakou píseň od Elvise Presleyho. Dokonce byl jednou v televizi,“ zavzpomínal na talentovaného bratra a obrovského milovníka rokenrolu, který významně ovlivnil celou Mirovu kariéru. Jason se ale nakonec pro kariéru v hudebním světě nerozhodl.

I když rokenrol miloval, rozhodl se pro studium na filozofické fakultě. V roce 1969 ale spáchal sebevraždu. Jeho smrt je proto dodnes Žbirkovou 13. komnatou. „Dodnes nevím, proč to tenkrát udělal, spíš to vědět nechci. Mám tušení, že v jedné krabici s věcmi po mámě je i jeho dopis na rozloučenou. Ale nikdy jsem ji neotevřel, nemám na to sílu,“ přiznal zpěvák, který začátkem prosince vyráží na Vánoční Symphonic Tour 2017, při kterém si určitě s každým vystoupením na bratra vzpomene.

Zkažená emigrace

Protože je Žbirka po matce poloviční Angličan, přemýšlel o emigraci. Jenže plány mu překazilo narození dcery Denisy. „Neuměl jsem si představit, že bych už nikdy neviděl svoji dceru. Musel jsem tyto úvahy okamžitě zavrhnout,“ přiznal zpěvák v dokumentu Tajemství Mekyho Žbirky.

Na video se Žbirkou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.