Žádná bolest, žádné fobie - Takhle nás jednou budou léčit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žádná bolest, žádné fobie - Takhle nás jednou budou léčit!

V současné době je možné se do virtuální reality ponořit nejen zrakem, ale díky sluchátkům můžete slyšet i různé zvuky. Speciální rukavice zase umožňují například cítit virtuální předmět v ruce.
V současné době je možné se do virtuální reality ponořit nejen zrakem, ale díky sluchátkům můžete slyšet i různé zvuky. Speciální rukavice zase umožňují například cítit virtuální předmět v ruce.

Jen si to představte. Přijdete k zubaři, plni strachu jako obvykle, posadíte se na křeslo a místo nepříjemného dotyku ocelového nástroje v ústech se ocitnete v krásném lese, kde srnky běhají jen kousek od vás a letní vítr jemně ohýbá větve borovic… Pak najednou ten idylický obraz zmizí a nad vámi se ozve hlas: „Tak hotovo, ten kaz jsem vám opravil a na jedničce máte novou korunku.“

Unikátní metody budoucnosti

Lékař vám v tu chvíli sundá z očí speciální brýle a vy můžete jít klidně domů. Žádná bolest, žádný nepříjemný zážitek. Takhle by v budoucnu měla vypadat léčba virtuální realitou…

Jediný cíl – odvést od bolestiVirtuální realita je počítačem vytvořené trojrozměrné prostředí, velmi reálná napodobenina skutečného prostoru, v němž se člověk jakoby skutečně pohybuje. Vytvořen tak může být třeba virtuální dům, les, pláž, vesmír či jiné věci. Pacient může vstoupit do děje, jímž je zcela pohlcen. Stačí si jen nasadit speciální brýle, sluchátka a pomocí ručních ovladačů vstoupit do uměle vytvořeného světa. Vědci i lékaři tvrdí, že léčba s pomocí virtuální reality má výborné výsledky, navíc pacienty zábavným způsobem odvádí od jejich bolesti. A nejen to. Pomáhá zlepšovat například pohyblivost kloubů či odstraňuje různé fobie. Tím se zároveň zlepšuje i psychický stav léčených.

  • Artróza
    Při artróze tuhnou klouby, ale ve virtuální realitě je vše jinak. Pacient si tělo rozhýbe pomocí tance, a tak bolest ani necítí.
  • Pooperační stavy
    Po operacích je každý pohyb takřka nemožný a bolest nesnesitelná. Ve virtuální realitě má pacient šanci se pohybovat lehce jako peříčko, a to přímo v kosmu.
  • Při chemoterapii
    Chemoterapie (léčba rakoviny) je pro pacienta vždy velmi nepříjemná, proto je lepší poznávat při ní jiné světy. Ten podmořský zaujme každého, zvlášť, když se ocitne v roli potápěče a na dosah má želvu, barevné ryby a korály. Pacientova pozornost je tím pádem odvedena od nepříjemných pocitů, které se při chemoterapii dostavují. Bohužel ale nelze zaručit stoprocentní účinnost (podobně jako u jiných druhů léčby).
  • Popáleniny
    Při popáleninách má léčba virtuální realitou velký úspěch. Pacientovu pozornost přestává upoutávat jeho zranění a soustředí se na virtuální svět. Přímo pro popáleniny byl vyvinut speciální virtuální program, a tak se teď pacienti mohou prohánět mrazivým kaňonem se zamrzlou řekou a vodopádem, nebo se trefovat sněhovými koulemi do sněhuláků a tučňáků, kteří stojí na úzkých ledových římsách.
  • Stomatologický zásah
    Snad každý má hrůzu ze zubaře. Pokud ale pacientovi nasadí na hlavu brýle s virtuální realitou, odebere se do jiného prostředí, třeba na horskou louku. Než se naděje, zuby má spravené.
  • Léčba kloubů
    Klasická fyzioterapie je většinou bolestivá. Ve virtuální realitě technici nastaví trenažér tak, aby do něj šla pohodlně vložit i nemocná noha.

Autor: (ina)
Foto: profimedia.cz, archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.