Ze zákulisí druhé řady seriálu První republika: Pro kabátek Anny Fialové letěli přes oceán! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ze zákulisí druhé řady seriálu První republika: Pro kabátek Anny Fialové letěli přes oceán!

Model pro jízdu v otevřeném automobilu je až z USA.
Model pro jízdu v otevřeném automobilu je až z USA. (Foto: ČT, ara)

Letět 6578 km tam a zase zpět jen kvůli jednomu kabátku? Pro tvůrce divácky úspěšného retroseriálu ČT První republika žádný problém! Béžový kabátek pro Annu Fialovou (22), která v druhé sérii ztvárňuje Irenu Valentovou, dovezla kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší (38) až z New Yorku.

Pro pokračování seriálu bylo zapotřebí na 1570 kusů kostýmů, z toho 200 se šilo speciálně jen pro druhou sérii. Horáčková Hořejší je kreslila podle fotografií, krátkých filmů a dobových návrhů. A množství z nich byly také originální kousky z 30. let minulého století. „Skutečných věcí z té doby je v seriálu asi tři sta,“ svěřila Michaela. Největší radost má právě z kabátku Ireny Valentové.

„Ve druhé řadě seriálu se hodně pracovalo s tématem automobilových závodů a velkou náhodou jsem v New Yorku, kam jezdím každý rok do vintage obchodů, našla tento skvělý kousek pro jízdu otevřeným automobilem z roku 1928 na Long Islandu,“ svěřila deníku Aha! kostýmní výtvarnice. Nejvíc nadšená prý byla z toho, že kabát je přesně z doby, kdy se seriál odehrává, a zároveň herečce opravdu sluší. „Vyšel asi na osm tisíc korun. Nebyl to modelový kus, počítalo se to jako za pracovní oděv, a i to bylo hodně módní,“ dodala Michaela s tím, že do New Yorku každý rok létá s několika kufry a vrací se domů opravdovými poklady.

Přesné kopie
Jak mužské, tak ženské kostýmy se šily jako věrné kopie skutečných modelů 30. let minulého století. „Když už nebyly oděvy v takové kondici, aby si mohly zahrát, tak jsme je vyhotovili přesně podle originálu. Šilo se z přírodních materiálů, hlavně vlny, bavlny a hedvábí. Šli jsme nejblíž k pravdě, kam jsme mohli jít, a zároveň si to zanechalo eleganci, jak byli diváci zvyklí,“ upřesňuje kostýmní výtvarnice.

2000 originálů
Vhodné kousky na natáčení První republiky kostýmní výtvarnice hledala, kde se dalo. „Na základě první řady jsem začala sbírat tyhle originály. K dnešnímu mám asi dva tisíce kusů a tři stovky jsou v seriálu. Většinou pocházejí z výkupů u nás. Některé jsou ale také ze zahraničí – kromě Spojených států třeba Francie či Velké Británie,“ prozradila Aha! Michaela Horáčková Hořejší.

Milionová sledovanost
Nejen práce s kostýmy se tvůrcům retroseriálu vyplatila. První díl druhé řady První republiky si minulý pátek na ČT1 nenechalo ujít 1 016 000 diváků starších patnácti let.

 

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.