Unikátní zákrok - Takhle se oplodňuje nosorožec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní zákrok - Takhle se oplodňuje nosorožec!

Nejdříve uspanému samci odebrali sperma.
Nejdříve uspanému samci odebrali sperma. (pro Aha! – Jana Myslivečková)

DVŮR KRÁLOVÉ – O unikátní rozmnožení vzácných nosorožců tuponosých se v těchto dnech pokusila zoo ve Dvoře Králové. Náročnému zákroku asistovali odborníci z berlínského Institutu pro výzkum a reprodukci velkých savců, byli u něj také veterináři, zoologové a celý tým asistentů.

Odborníci napřed uspali samce Suniho. „Je to velmi složité. Váží přes dvě tuny. Při uspání se mu musí podepřít hlava a pak ho držet lany, aby neupadl a nezranil se,“ popsala zákrok Aha! mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Samce veterináři vyšetřili ultrazvukem a odebrali mu sperma. Pak uspali samici Najin a zavedli jí sondu k umělému oplodnění do dělohy. Ve spánku také ošetřovatelé udělali zvířatům »manikúru«.

Po zákroku se obě zvířata bez problémů probudila a s chutí najedla. Nejdříve za čtyřicet dnů bude možné zjistit, zda se zoo může těšit na potomka.

Nosorožci tuponosí, severní forma, jsou nejvzácnější zvířata v zoo ve Dvoře Králové. Ve volné přírodě už zřejmě nežije ani jeden, poslední kusy pravděpodobně vyhubili pytláci v národním parku Garamba v Kongu. V zajetí na celém světě jich žije pouze osm, z toho sedm je v majetku královédvorské zoo, která je jako jediná na světě opakovaně rozmnožila. Protože od roku 2000 ale tato zvířata žádné další mládě neměla, rozhodli se chovatelé pro umělé oplodnění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.