Lady Diana (†36): Pohnutý osud vraku auta smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lady Diana (†36): Pohnutý osud vraku auta smrti

Princezna Diana
Princezna Diana (Profimedia.cz, Facebook)

Ukážu vám vrak, ve kterém před 20 lety zahynula princezna Diana,“ slibuje Jean-François Musa (58), majitel černého Mercedesu S280. Bývalý majitel půjčovny limuzín chce zdemolované vozidlo vydražit nebo prodat americkému muzeu.

Bylo 30. srpna 1997, když Diana (†36) se svým milencem Dodim Al-Fayedem (†42) nastoupili před hotelem Ritz v Paříži před půlnocí spěšně do mercedesu, kterému se kvůli jeho robustnosti přezdívá »mamut«.

Diana s Dodim si sedli dozadu, na místo spolujezdce usedl bodyguard. Za volant pak zamířil opilý řidič Henri Paul... V tu chvíli jim už ale bylo v patách i devět paparazzi a zběsilá honička noční Paříží odstartovala.

Přežil jen bodyguard
Jejich cesta skončila v tunelu Alma na nábřeží Seiny, kde mercedes s princeznou narazil od zdi a následně byl odmrštěn na třináctý sloup oddělující protisměr. Ve zdemolovaném autě přežil jediný člověk – bodyguard. Zachránilo ho zřejmě to, že si jako jediný z posádky zapnul bezpečnostní pás...

Úcta, nebo zvrhlost?
Od roku 2005 se vrak nachází v Londýně, kde ho zkoumali policejní experti. Cílem Jeana-Françoise Musy je ale dostat auto do Francie. „Je moje a chci ho zpátky,“ tvrdí bývalý majitel firmy, která Dianě auto před dvaceti lety půjčovala. „Mercedes chci dát americkému muzeu jako symbol úcty.

Je to kousek historie, který by se mohl využít k tomu, aby nám připomínal strašnou tragédii,“ myslí si Musa. Proti tomuto tvrzení se ale ostře ohradil bývalý osobní bodyguard Ken Wharfe. „Je to zvrhlý nápad. Určitě to bude rodina a příbuzní Diany považovat za otřesné,“ svěřil se novinářům.

Cena vraku? Až 287 milionů!
Odborníci jsou přesvědčení, že pokud by k dražbě mercedesu vůbec došlo, mohla by se jeho cena vyšplhat až na 10 milionů liber (v přepočtu zhruba 287 milionů Kč).

Osobní řidič Diany: Jeli moc rychle...
Ke smrti princezny lidských srdcí, jak se Dianě přezdívalo, se vyjádřil i její osobní řidič Colin Tebbutt: „Myslím, že jeli moc rychle. Přál bych si, abych v tu osudnou noc řídil auto já.“
Colin patřil mezi jednoho z nejbližších pracovníků »lady Di«. A byl to právě on, koho do Paříže královský palác poslal, aby tělo zesnulé princezny vyzvedl. Mrtvola Diany prý ležela v nemocničním pokoji, v němž bylo strašné vedro.

Colin se proto snažil místnost ochladit pomocí ventilátorů. „Jakmile jsem se otočil, viděl jsem, jak se jí hýbou vlasy a řasy. Musel jsem chvíli počkat, než jsem znovu dokázal racionálně myslet,“ vzpomíná. A zatímco celý svět byl ze smrti Diany v šoku, on musel zachovat chladnou hlavu.

Ukázka z dokumentu o princezně Dianě:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.