Drsné léky ze zvířat! Lepidlo z žáby, klokaní mléko… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drsné léky ze zvířat! Lepidlo z žáby, klokaní mléko…

Klokaní mléko může být podle odborníků základem pro mnohem účinnější penicilin.
Klokaní mléko může být podle odborníků základem pro mnohem účinnější penicilin.

Zdá se, že vědci ve snaze po stále zdravějším a dokonalejším lidském těle si vymýšlejí experimenty jako vystřižené ze sci-fi filmů. Poptávka po buňkách, tkáních a orgánech, kterými by lékaři nahradili části těla poškozené nemocí nebo zraněním, je vysoká a nabídka za ní silně pokulhává.


Zdá se, že vědci ve snaze po stále zdravějším a dokonalejším lidském těle si vymýšlejí experimenty jako vy- střižené ze sci-fi filmů. Poptávka po buňkách, tkáních a orgánech, kterými by lékaři nahradili části těla poškozené nemocí nebo zraněním, je vysoká a nabídka za ní silně pokulhává. Na řadu proto přicházejí neobvyklé objevy a pokusy na zvířatech. Nedělní Aha! vybralo ty obzvlášť kuriózní.

Klokaní mléko

Látka stokrát účinnější než penicilin byla objevena v klokaním mléce. Pokud by se tuto látku podařilo vyrábět průmyslově, mohla by se stát základem přípravků, které by zvládly i takové zabijáky, na jaké jsou antibiotika krátká.

Žabí lepidlo

Kliknutím zvětšeteAustralské žáby rodu Nota- den vylučují zvláštní sekret, který lze přirovnat k vteři- novému lepidlu. Vědci zjistili, že jím jde skvěle vyspravovat poškozené chrupavky meni- sku v koleni. Spoj zajištěný »žabím lepidlem« zůstává navíc porézní, takže jím dokonce i prorůstají buňky. Po čase je meniskus zase jako nový.

Telecí nejen na talířiKliknutím zvětšete

Zabijákem jednoho z nejagresivnějších smrtelných nádorů, tzv. melanomu, se může stát obyčejná kráva. Rakouským vědcům se totiž podařilo sestavit umělý gen a vpravili ho do embryí skotu. Vytvořili tak telata, která produkují protilátky, jež zabíjejí rakovinné buňky lidského melanomu.

Krev z mořského červaKliknutím zvětšete

Lidská krev je stále nedostatkovým zbožím. Lidem, kteří například při úrazu ztratí hodně krve, pomůže transfuze červených krvinek vyřešit kyslíkový deficit a odvrátit tak smrt. Biologové zjistili, že mořský červ Arenicola marina by mohl lékařům vytrhnout trn z paty. Obsahuje totiž hemoglobin.

Myš s lidským mozkemKliknutím zvětšete

Myš s lidským mozkem se podařilo vytvořit týmu japonských a amerických vědců. Do myšího mozku totiž transplantovali lidské embryonální kmenové buňky, které se tu dále množí. Výsledky experimentu najdou bezprostřední uplatnění například při léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Myši s lidskými nervovými buňkami v mozku budou ale i vítaným pomocníkem při testování léků.

Ryba zastaví krváceníKliknutím zvětšete

Tilapie je rychle rostoucí sladkovodní ryba, která se chová hlavně k jídlu. Kromě chutného masíčka obsahuje i protein, který má pozitivní vliv na hemofilii neboli onemocnění vrozené poruchy krvácivosti. Navíc by geneticky modifikované tilapie mohly produkovat i další proteiny, které by údajně léčily onemocnění plic, jater a dokonce i některé nádory.

Prase léčí cukrovkuKliknutím zvětšete

Při cukrovce ztrácí tělo schopnost poslouchat povely hormonu inzulinu. Slinivka se snaží vše uvést do pořádku a přepíná natolik své síly, až se nenávratně poškodí. Vědce proto napadlo vyspravit slinivku prasečími buňkami, které produkují inzulin průběžně a reagují na aktuální potřebu organismu. Zatím se vše zkouší v laboratorních podmínkách s buňkami odebranými z prasečích plodů.

Testování na zvířatech
Kolik stojí jejich život?Kliknutím zvětšete

Přestože ochránci zvířat brojí proti pokusům na zvířatech, podle vědců je to nezbytné řešení k tomu, aby se nedělaly pokusy rovnou na lidech. K experimentům se v České republice využívají především myši a potkani, králíci, morčata, psi a opice.
Za myš zaplatí laboratoře 17 – 50 Kč, za potkana 32 – 117 Kč, morče stojí kolem stovky, pokusný pes přijde na 2250 – 5400 Kč, opice makak na 6900 – 9900 Kč.


Autor: (ina)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.