Diana nemá ani po smrti klid: Pokus krádeže těla z hrobu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Diana nemá ani po smrti klid: Pokus krádeže těla z hrobu!

Princezna Diana.
Princezna Diana. (Facebook, Profimedia.cz)

Ani po smrti nemá princezna Diana (†36) pokoj, dál zůstává snad až nezdravě slavná a žádaná. K jejímu hrobu se minimálně čtyřikrát dobývali lovci senzací. Naštěstí je na ostrově a jen tak k němu nelze proniknout.

„Za těch dvacet let jsme tu měli čtyři pokusy o proniknutí k jejímu tělu, jsem velice rád, že jsme všechny odrazili,“ svěřil se rádiu BBC Dianin bratr, hrabě Charles Spencer (53). V rozhovoru vzpomínal na sestřin život i smrt, od níž 31. srpna uplyne 20 let.

Něco takového rodina dopředu předpokládala. Diana byla vděčným soustem pro novináře, zvláště po rozchodu s Charlesem ji nenechali na pokoji. Ostatně zemřela, když se její přiopilý řidič snažil bezhlavě ujet fotografům.

Dlužno ovšem dodat, že jindy Diana novináře sama využívala ke svým cílům a za pozornost byla vděčná. Po smrti se proto dal očekávat zájem jak upřímných truchlících, tak lidí princeznou poněkud posedlých.

„Napřed jsme zamýšleli ji pohřbít v rodinných hrobkách poblíž, ale to by nešlo. Vesnice by nápor nezvládla,“ vysvětluje Spencer. A tak rodina rozhodla pohřbít ji na ostrov v jezírku na svých pozemcích. „Milovala vodu, byl to její živel. A navíc by voda fungovala jako ochrana před šílenými a zvrácenými lidmi. A další linií obrany je husté bahno,“ napsal hrabě v knize o rodinném panství Althorp.

Nezvaní hosté snad nechtějí z hrobu nic ukrást, spíše se snaží pořídit exkluzivní fotografie. „Prodali by ji médiím z evropského kontinentu, britský tisk by je neotiskl,“ soudí Ingrid Seward, editorka magazínu Majesty.

Vlastní hrob je jen maličký, zdobí ho sokl s urnou (ovšem Diana nebyla zpopelněna, tělo je pod zemí). Na břehu je pak veřejně přístupný malý »chrám« v antickém slohu. Začátkem července, na Dianiny nedožité šestapadesátiny, rodina hrob znovu vysvětila.

Strašidelné panství Althorp
Diana pocházela ze starého rodu Spencerů, kteří se honosí titulem hrabě (earl) od roku 1765. Panství Althorp ve střední Anglii drží už přes pět set let. Je památkově chráněné a prý tam i straší.

Kvůli předpokládanému zájmu návštěvníků rodina záhy po Dianině smrti najala zahradního architekta Dana Pearsona. Ten v parku zasadil mj. 36 dubů (tolik se Diana dožila let), sto bílých růží a do jezírka tisíc leknínů.

Z historických stájí se stalo muzeum s nejrůznějšími památkami na Dianin život a také se statisíci kondolenčních knih, jež přišly z celého světa. Roku 2013 se muzeum zavřelo, ale rodinné sídlo je stále v letních měsících přístupné veřejnosti, včetně menší expozice věnované nejslavnější příslušnici rodu.

Na video s Kate Middleton se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.