Nejen česká Coco Chanel: Milovníci První republiky nutně musí do Tančícího domu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejen česká Coco Chanel: Milovníci První republiky nutně musí do Tančícího domu!

 (13 komnat První republiky)

Přezdívalo se jí česká Coco Chanel. Ten kdo chtěl být za První republiky trendy, rozhodně musel nosit její modely. Hana Podolská byla totiž pojem, synonymum vkusu a elegance. Nyní je možné si návrhářčinu tvorbu, která udávala tón československé módy, připomenout v Tančícím domě. Až do 25. října zde probíhá výstava s názvem „13 komnat První republiky“ zaměřená na meziválečnou éru. Kromě deseti modelů od Podolské je oblast módy na výstavě zastoupena také celou řadou kostýmů ze slavných filmů a seriálů České televize jako jsou Saturnin, Hříšní lidé města pražského nebo První republika.

Hvězdná Podolská

Hana Podolská rozená Johanna Vošahlíková se vyučila švadlenou. Díky svému manželovi Viktorovi si otevřela šicí dílnu v Nuslích a poté v paláci Lucerna ve Vodičkově ulici. Po první světové válce se z ní stal pojem – oblékala hvězdy stříbrného plátna, jako byly Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo Hana Vítová.

Pokroková podnikatelka

Kromě toho, že byla Podolská talentovaná návrhářka, slavila úspěch také s propagací svého salónu. Jako první vydávala vlastní časopisy Móda a vkus a Eva, organizovala módní přehlídky s profesionálními manekýnkami a využívala i slavné tváře pro reklamu svého salónu – například fenomenální automobilovou závodnici Elišku Junkovou. Svoje modelky brala také na promenádu do Mariánských lázní nebo na závodiště do pražské Chuchle, kde se dívky několikrát převlékly, aby ukázaly, co nového se u Podolské nosí. Zákaznice se jen hrnuly! Šila i mnoho kostýmů pro divadelní scény a filmové ateliéry. Za všechny jmenujme proslulý film Kristián. 

Židovská dívka Lisa Miková

Kromě zmiňovaných modelů Hany Podolské jsou na výstavě v Tančícím domě vystaveny také skici Lisy Mikové. Ta se narodila v pražské asimilované židovské rodině. Od malička byla velmi talentovaná, šila si sama šaty a měla štěstí – jednoho dne si všimla nadané dívky právě Hana Podolská, a Lisa Miková pro ni začala navrhovat. Po německé okupaci však jako Židovka musela pracovat tajně. V roce 1942 byla s rodiči deportována do ghetta Terezín, podařilo se jí přečkat i koncentrační tábory v Osvětimi, Freibergu a Mauthausenu. Lisa Miková žije dodnes.

Móda je jen jednou z třinácti komnat

Ačkoliv sekce módy je na výstavě v Galerii Tančící dům bezesporu tím největším lákadlem, nesmíme zapomenout, že je zde dalších dvanáct komnat! Díky dobovým artefaktům a čtivým textům spisovatele Petra Stančíka, činí moderní budovu Tančícího domu až do 21. října místem, kde se návštěvníci vrátí v čase. Mezi významné exponáty patří například fotbalové relikvie krále komiků Vlasty Buriana, originální obraz Josefa Čapka či rodinný kabriolet Walter z pozůstalosti Petra Hapky. Tvůrci výstavy chtěli přiblížit zejména každodenní život a tak mysleli na oblasti jako jsou sport, politika nebo třeba dobročinnost. Největší podílem je pak zastoupena tehdejší umění a kultura, které jsou dokonalým zrcadlem této slavné meziválečné éry.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.