Nová česká pohádka: Troška v zajetí čertů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nová česká pohádka: Troška v zajetí čertů!

Pekelné scény se natáčely přímo v Pekle Čertovina v Hlinsku. Hlavní dvojici čertů popletů hrají Dominick Benedikt a Jakub Prachař.
Pekelné scény se natáčely přímo v Pekle Čertovina v Hlinsku. Hlavní dvojici čertů popletů hrají Dominick Benedikt a Jakub Prachař. (Foto Aha!: K. Kopáč, Fénix Film, Herminapress.cz)

Dva čerti popletové, zlý sedlák i tajemný hrabě. Ti všichni se sešli ve skanzenu v Přerově nad Labem na pátém natáčecím dnu nové pohádky Čertoviny. Za sebou už měli scény v pekle, a tak jim nevadilo ani velké vedro. Na place panovala pohoda – a všichni se shodli, že tak je to s režisérem Zdeňkem Troškou vždycky!

Když před devatenácti lety točil Zdeněk Troška pohádku Z pekla štěstí, sešli se v malinké světničce herci Dana Morávková, Míša Kuklová a Mirek Šimůnek. Nyní se sem se svým týmem vrátil znovu, jen změnil pohádku a obsazení. Do stejné světničky si nastěhoval čerty – i když momentálně v lidské podobě (Jakub Prachař a Dominick Benedikt), ale také zlého sedláka (Oldřich Navrátil) nebo bohatého hraběte (David Gránský).

Troška v žabkách
„Jako dítě jsem se čertů bál, v každém tmavém koutě ve sklepě jsem jich vždycky viděl celý houf. A určitě byli v noci i pod postelí a za skříní a číhali, až vytrčím zpod peřiny nohu, aby mě do ní kousli,“ práskl na sebe fobii z dětských let Zdeněk Troška.

Dnes se prý už bojí míň. „Zlom nastal, když jsem se později zadíval do zrcadla a spatřil opravdického živého čerta. Od té doby jsem s nimi kamarád,“ smál se režisér, na jehož nohou nechyběly pověstné žabky. Říká se, že co nová pohádka, to nové žabky, ale tentokrát to tak nevypadalo. Tak jak to tedy je? „Nový mám, asi pět párů, no ale kde! Jsou uložený podle náhody. Jak sleze sníh, tak se napakuju do žabek a s prvními mrazíky je zase sundám,“ prozradil režisér.



Gránský krotí koně
Celé natáčení řídí z malého stanu před chaloupkou. Venku totiž zrovna panují velká vedra, a tak se on i herci, schovávají do stínu. Navíc mnohdy mají sice krásné, leč nepohodlné kostýmy, jako třeba David Gránský (25), který točí svou vůbec první pohádku. „Hraju hraběte, který usiluje o hlavní hrdinku, Haničku. Jsem bohatý a teď záleží na tom, zda zvítězí peníze nad láskou,“ prozradil David, jehož postava s sebou nese nejedno tajemství. „Nic ale není tak, jak to vypadá, protože pohádky jsou přece o kouzlech,“ dodal herec, který se kvůli natáčení musel naučit jezdit na koni. „Seděl jsem na něm potřetí v životě a zjistil jsem, že vůbec nic neumím. Vždycky mě někdo vedl, pomáhal mi na něj vyskočit a já na něm jen jel. Ale tady je to se vším všudy,“ svěřil se David. „Musel jsem se naučit na něj nasednout, rozhýbat ho, zastavit na přesně daném místě. Natáčení na koni mě teprve čeká, tak doufám, že si na mě zase vzpomene. Mám trochu divočáka, španělskýho, což v českých pohádkách není moc zvykem,“ prozradil.

 Troška o doktorovi Kájovi ze Slunce, seno: Roli přebral Kaiserovi!

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.