Dlaň Kubišové je v křišťálu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dlaň Kubišové je v křišťálu!

Marta Kubišová má dlaň z křišťálu!
Marta Kubišová má dlaň z křišťálu! (Martin Sekanina)

Muzeum Křišťálových doteků s unikátními díly skláře Jana Huňáta, se otvírá veřejnosti v Litoměřicích. K vidění jsou v něm originálně ztvárněné otisky dlaní českých i světových osobností. Svůj otisk tam včera zanechala i Marta Kubišová.

Výtvarník Jan Huňát ztvárňuje otisky dlaní významných osobností už několik let. V nové galerii v Litoměřicích jich návštěvníci uvidí na čtyři desítky, včetně dlaní Václava Havla, Madelaine Albrightové, sira Nikolase Wintona, Arnošta Lustiga či Ringo Starra. „Ten nápad se mi líbí, sklo mám ráda. Tři roky jsem ve sklárně pracovala,“ řekla Marta Kubišová.

Zachytí i otisky prstů
Jan Huňát využívá technologii, která je jeho vlastním patentem. „Dlaň se nejdříve otiskne do speciální hmoty. Poté se udělá odlitek do sádry, ze kterého se pak zhotoví negativ. Teprve pak vzniká skleněný odlitek, na němž pracuje brusič,“ popsal. Každá dlaň je zachycena do nejmenších detailů, jsou na nich patrné jizvy, čáry života i jedinečné otisky prstů.

Na video s Martou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.