Herz bez servítků: Spielberg ho prý okradl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Herz bez servítků: Spielberg ho prý okradl!

Juraj Herz
Juraj Herz (Aha! – Marek Hofman, ara)

Natáčí horory a také je zažil. Zážitky Juraje Herze (82) z koncentračního tábora jsou tak děsivé, že je má dodnes před očima. A proto je také zfilmoval. O deset let dříve než americký režisér Steven Spielberg (70) v Schindlerově seznamu. 

Jako dítě si prošel peklem. „Když se řekne koncentrační tábor, tak každý má představu, absolutního hororu. Což je pravda, každý den jsme museli brzo ráno ve čtyři vstávat, počítali nás a před námi ležely mrtvoly. Ti, kteří přes noc zemřeli nebo byli ubitý,“ zavzpomínal režisér. A proto se také tyto děsivé vzpomínky objevily ve filmu. „Udělal jsem film, kde jsem natočil jednu scénu, kterou jsem sám zažil,“ prozradil režisér. „Bylo to v mužském táboře, když jsme se po příjezdu svlíkli a šli do sprchy. Muži začali šílet, křičet, plakat, protože už jsme věděli, že v některých sprchách pouštěli místo vody plyn,“ zavzpomínal režisér nejznámějšího českého hororu Spalovač mrtvol.

„A já jsem se tam rozhlídl a říkal jsem si, že ti dospělí jsou úplně blbý, protože tam byly okna. Stačilo by do nich bouchnout, byl by tam vzduch a žádný plyn by se tam neudržel,“ dodal Herz. A právě tato scéna se objevila i v hollywoodském velkofilmu Schindlerův seznam. „To po deseti letech znovu natočil, tedy v podstatě ukradl, Spielberg,“ míní Herz, jehož medailonek v rámci dokumentu GEN – Galerie elity národa uvidíte dnes na ČT1.


VIDEO: Herz vzpomínal na natáčení Spalovače mrtvol: „Komparzisté se báli, abychom je nespálili“

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.