Bludy ze školních učebnic: Největší lži, předsudky a omyly, kterým jsme dosud věřili – 2. část | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bludy ze školních učebnic: Největší lži, předsudky a omyly, kterým jsme dosud věřili – 2. část

Robin Hood byl ve skutečnosti úplně jiný, než jak ho ve filmu ztvárnil Kevin Costner…
Robin Hood byl ve skutečnosti úplně jiný, než jak ho ve filmu ztvárnil Kevin Costner… (Profimedia.cz)

PRAHA – Ne vše, co jsme se učili ve škole, musí být nutně pravda. Často jsou to naopak pěkné hlouposti. Deník Aha! vám přináší druhý díl přehledu těch největších lží, bludů a předsudků, kterým jsme dosud mylně věřili. Před týdnem jsme se zaměřili na omyly ze zeměpisu a dějepisu, dnes si posvítíme na literaturu a přírodopis.

LITERATURA

1) V pohádce Šípková Růženka princ políbí spící princeznu, ta se probudí, zahoří k němu láskou a vše skončí svatbou.
Špatně! Podle originálního textu ze 14. století byla spící Růženka princem brutálně znásilněna! Pak otěhotněla a princ si ji musel vzít.

2) Vánoce se podle bible slaví na počest doby narození Ježíše Krista.
Špatně! Jde o historický omyl! Ježíš nepřišel na svět za chladné zimní noci, nýbrž v dubnu, a ještě k tomu o šest let dřív – v roce 6 př. n. l.

3) Zbojník Robin Hood žil v lese Sherwood u anglického Nottinghamu.
Špatně! Ve skutečnosti žil o více než 100 let dříve (v 11. století) ve velšských lesích, byl dědicem velšského království a vedl partyzánskou válku proti Normanům. Od dvora byl vyhnán pro svoji homosexualitu. A jeho skutečnou láskou nebyla krásná Marianna, ale Malý John.

4) Homér napsal Illias a Odysseu.
Špatně! Vědci tvrdí, že není jasné, zda tenhle – podle učebnic nejstarší známý řecký epický básník – vůbec někdy žil. Už v antice o jeho existenci pochybovali.

5) Friedrich Schiller vymyslel legendu o Vilémovi Tellovi.
Špatně! Legendu o slavném ostrostřelci, stejně jako jeho střílení do jablka na hlavě, původně vymyslel švýcarský spisovatel Tsudi (1505 – 1572).

6) Alexandr Dumas starší napsal Tři mušketýry.
Špatně! Alexandr Dumas st. (1802 – 1870) je sice podepsán pod 600 romány, zaměstnával ale 70 dalších autorů. Tři mušketýry s největší pravděpodobností napsal jeho nejbližší spolupracovník Auguste Macquet (1813 – 1888).

7) Karel May (1842 – 1912) nikdy nebyl na Divokém západě.
Špatně! V letech 1908 a 1910 ho navštívil. Ale to už měl své příběhy o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi napsané. Mimochodem – všechny nejlepší romány stvořil ve vězení, kde seděl osm let za krádeže a podvody.

8) Ráj je jen jiné slovo pro nebe.Špatně! Jde o staré sumerské slovo označující poušť.

9) Objevitelem »moonwalku« (měsíčního kroku) je Michael Jackson.Špatně! Ten ho jen ve své písni Thriller (1983) proslavil. Třeba JeanLouis Barrault ho použil už ve francouzském filmu Děti ráje (1945).

10) Žabího krále musí princezna políbit a on se změní v prince…
Špatně! V původní verzi pohádky O žabím princi hodí princezna žabákem zlostí o stěnu, protože po ní chtěl, aby ho nechala spát ve své posteli. Když ale dopadl na zem, změnil se v prince.

11) Novinářská kachna má něco společného se zvířetem.
Špatně! Nikdy neexistovala žádná vylhaná historka o kachně. V 17. století byl ale zvyk zajímavé, leč nepotvrzené zprávy označovat zkratkou »nt« (non testatum – neověřeno). Vyslovovalo se to jako »ente« (německy kachna).

12) Komunistický vládce Ruska Josef Visarionovič Stalin popravoval homosexuály, protože je od mládí bytostně nenáviděl.Špatně! Byla to od něj jen přetvářka. Ve 30. letech měl totiž tajný poměr s velitelem své ochranky, Maďarem Paukerem. Později ale opravdu vyhlásil homosexuální vztahy za nezákonné a trestal je smrtí.

13) Mozartova křestní jména byla Wolfgang Amadeus.
Špatně! Pokřtěný byl jmény Johannes Chrystosomus Wolfgangus Theophilus. Amadeus je latinský překlad jména Theophilus.

14) Podle bible svedla Eva Adama jablkem.
Špatně! Byl to nespecifikovaný plod ze »stromu poznání«.

15) Dramatik William Shakespeare (1564 – 1616), autor dramatu Romeo a Julie, měl spoustu milenek.
Špatně! Byl sice ženatý, většinu času trávil ale v sídlech svého milence – o deset let mladšího hraběte Southamptona, který byl i jeho mecenášem. Shakespeare dokonce maloval jeho portréty (v rámci »utajení« v ženských šatech) a také o něm složil slavné Sonety. Ve verších je řeč o »pánu, paní mé vášně« či o »mladé kráse s ženskou tváří«. Hraběti Southamptonovi bylo tehdy 17 let a vypadal opravdu jako dívka.

16) Slavný egyptský faraon Tutanchamon, který vládl v letech 1333 – 1323 př. n. l., zemřel nešťastnou náhodou na lovu.
Špatně! Egyptu sice vládl od svých osmi let, ale rozhodující pravomoci měli jeho poradci. A ti ho v jeho osmnácti letech, kdy měl začít vládnout sám, přiotrávili a pak v bezvědomí utloukli. Obávali se totiž, že bude stejně krutý jako jeho otec Achnaton, který zabíjel děti a zneužíval i vlastní dceru.

17) Napoleon měl slabost pro mladičké vojáky. A nakonec byl otráven.
Špatně! Velký francouzský generál a císař Napoleon Bonaparte zemřel na rakovinu žaludku… Ani homosexuál nebyl. Měl naopak desítky milenek. Moc je ale asi neuspokojoval. Pitevní nález hovoří jasně: tělesná výška císaře byla 158 cm, délka penisu 2,5 cm…

18) Postavu Psa baskervillského vymyslel Arthur Conan Doyle, autor slavných detektivních příběhů se Sherlockem Holmesem.
Špatně! Námět ukradl svému příteli Bertramu Robinsonovi. Navíc ho pak otrávil – s pomocí jeho ženy Gladys, s níž udržoval poměr. Potom »zařídili«, aby za příčinu Robinsonovy smrti byl označen tyfus.

PŘÍRODOPIS

1) Mořská sasanka a okurka mořská jsou rostliny.
Špatně! Jsou to zvířata. Sasanky patří do řádu korálů, okurka mořská je zase až dva metry dlouhý hnědý červ, žijící na mořském dně.

2) Tulipány pocházejí z Holandska.
Špatně! Prapůvodně pocházejí ze Střední Asie. Odtud se dostaly do Turecka, tam také získaly své jméno (podle turbanovitého tvaru).

3) Horečku mohou dostat jen lidé a zvířata.
Špatně! Vědci zjistili, že i rostliny mohou dostat horečku, když nemají dostatek vláhy, nebo mají poškozené kořeny.

4) Červená barva dráždí býky.
Špatně! Žádný dobytek nerozpoznává červenou barvu. Není to ani nutné, neživí se totiž jahodami nebo třešněmi. Ani třepotání rudé mulety ho nedráždí. V toreadorovi ale vidí jiného býka, proto tak zdivočí.

5) Kočky milují mléko.
Špatně! Chybí jim totiž enzym pro jeho správné trávení. Mnoha kočkám tak mléko způsobí průjem. Daleko více milují smetanu, tu umí i strávit.

6) Vlci vyjí na Měsíc.
Špatně! Vlci opravdu obrací hlavu k obloze, když vyjí, ale s Měsícem to má pramálo společného. Vlci vyjí, aby si ohraničili revír před vetřelci.

7) Jen lví samci mají hřívu.
Špatně! Hříva může vyrůst i starým a už neplodným samicím.

8) Lední medvědi žerou tučňáky.
Špatně! Pravděpodobně by to udělali, kdyby jim je někdo naservíroval. Ale protože lední medvědi žijí v severních polárních oblastech a tučňáci na jižní polokouli, tak se ve volné přírodě sotva potkají.

9) Ptáci nepoznají, když jim kukačka podstrčí do hnízda své vejce.
Špatně! Ptáci dobře vědí, kolik snesli vajíček. Pokud jim jedno seberete, snesou jiné. Neumějí počítat, ale poznají to na základě zvláštního pocitu na hrudním peří.

10) Rýže roste ve vodě.
Špatně! Pole se zaplavují až v pozdním stadiu růstu. Vodou se zalévají proto, aby tam nerostl plevel a pole nenapadali škůdci.

11) Hmyz létá za světlem.Ano, ale… Ne z vlastní vůle. Vlastně je zajímá jediný »zdroj« světla – Měsíc. Ten potřebují ke své orientaci. Umělé osvětlení je mate.

12) Jeden psí rok je sedm člověčích.Špatně! Ačkoliv psí roky utíkají rychleji, mnoho z nich se klidně dožije 15 let, zatímco z lidí se povede málokomu dosáhnout věku 105 let. Přesnější by bylo počítat první psí rok za 21 lidských (tehdy totiž pes a člověk dospívají) a za každý další kalendářní rok připočítat čtyři psí.

13) Myši milují sýr.
Špatně! Myši sýr nesnášejí, nepohrdnou ale čokoládou, dortem nebo rohlíkem.

14) Gorilí samci zabíjejí vlastní mláďata.
Špatně! Zabíjejí jen cizí mláďata, která musí být ještě kojená – chtějí tak přimět jejich matku k dřívějšímu páření, aby sami mohli mít více mláďat.

15) Žraloci jsou nebezpeční lidožrouti.
Špatně! Ačkoliv je ročně zaznamenáno 40 až 50 útoků na člověka, jen sedm až osm z nich je smrtelných. A to jen proto, že se žralok splete – v potápěčské kombinéze s ploutvemi mu člověk připomíná oblíbenou pochoutku, tuleně.

16) Zvířata chová jen člověk.
Špatně! Některé druhy mravenců chovají mšice jako užitkový »dobytek« ve svých podzemních sídlech a chrání je před jejich nepřáteli. Mají pak od nich nektar.

17) Králíci jsou hloupí a před hadem strachy ztuhnou, místo aby utekli.
Špatně! Naopak, dělají to chytře. Hadi totiž špatně vidí, zaznamenávají jen pohyb své kořisti.

18) Sloni mají tlustou kůži, přes kterou nic necítí.
Špatně! Dva a půl centimetru se možná zdá dost, ale sloní kůže je mimořádně citlivá – když slona bodne hmyz, krvácí.

16.6.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.