Nová studie: Třešně dokáží zlepšit paměť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová studie: Třešně dokáží zlepšit paměť

Málokdo ví, že třešně pomáhají i hubnout.
Málokdo ví, že třešně pomáhají i hubnout. (Profimedia.cz)

PRAHA – Konzumace třešní vám může vylepšit i paměť! Potvrzuje to nový výzkum britských vědců, kteří se zaměřili na blahodárné účinky červených bobulí na rozdvojené stopce. Třešně jsou stejně jako jahody nebo rybíz významnou zásobárnou přírodního vitaminu C.

Vědecký tým pod vedením profesora Scotta Hallowaye z univerzity v Leedsu zkoumal po dobu pěti let účinky látek z výtažku třešní na lidský organismus. Zjistil, že podobně jako hrozny červeného vína jsou třešně bohaté na tzv. antokyany, což jsou červená přírodní barviva ze skupiny flavonoidů. Ty pozitivně ovlivňují srdeční činnost a chrání před zhoršováním paměti. Zabraňují také rakovině prsu a tlustého střeva, vysokému krevnímu tlaku a vrozeným vadám plodu. „Vysoký obsah antokyanů také zmírňuje ochabnutí pleti, zneškodňuje volné radikály nebo mírní záněty,“ vysvětlil Halloway.

Díky těmto vlastnostem jsou třešně skvělým přírodním lékem proti parodontóze, revmatismu nebo dně. Zanedbatelný není ani obsah vápníku důležitého pro kosti a zuby, železa příznivě ovlivňujícího krvetvorbu a draslíku, který působí na vylučování vody z těla. Třešně jsou ideální potravinou k redukci váhy.

V sezoně třešní, která je právě v plném proudu, není od věci »naordinovat« si třešňovou kúru. Při té stačí jíst celý den asi čtvrt kila plodů – nejlépe čerstvých. Kúra reguluje trávení, odstraňuje zácpu a před létem zbaví tělo škodlivých látek.

Britští sportovní lékaři našli nečekaný lék na bolavé svaly – třešně. Denní dávka dobrovolníků odpovídala asi 60 třešním. Pijáci třešňového džusu měli méně poškozené svaly, netrpěli tak silnou bolestí a ta mnohem rychleji odeznívala. Dokonce víc zúročili trénink, protože jejich svaly po tréninku znatelně zvýšily výkonnost.

10rad, jak vyzrát jak vyzrát na špatnou paměť!

Pokud na vás třešně nezabírají a nelepší se vám po nich paměť, pak zkuste něco jiného! Tady je deset rad, jak nejlépe trénovat váš mozek.

1. Cvičte slovní spojení
Na reklamních poutačích a plakátech si vyberte klíčové slovo a zkuste k němu najít co nejvíc obrazů a asociací. Např. oáza – oáza klidu, velbloudi u oázy, putující karavana atd. Fakta k zapamatování si lépe spojíte s obrazy.
2. Hledejte asociace
Na cestě do práce si zvolte pět až deset míst a na ně pomocí asociací »navažte« seznam odpoledního nákupu. Příklad: rajčata – prodavač novin má obličej rudý jako rajče. Čím bláznivější asociace, tím lépe!
3. Přiřazujte jména
Na jména lze vyzrát tím, že si je spojíme s nějakou bláznivou historkou, všeobecně známým spojením nebo si vypomůžeme rýmem. Příklad: Karel – do pekla zajel nebo Adéla – ještě nevečeřela apod. Nic není tabu!
4. Fantazírujte
Lidé s velkou představivostí a fantazií mívají lepší paměť. I představivost lze trénovat. Představte si například, že jedete autem nebo vlakem různými kouty světa... Prostě si v hlavě pusťte kino a nechte se unášet představami!
5. Hledejte zvláštnosti
Často si nemůžete vybavit nějakou osobu. Pomůže vám, když si budete všímat různých lidských zvláštností. Například při jízdě autobusem pozorujte, kdo má jaký účes nebo hodinky. Procvičíte si spojení zvláštnosti s určitou osobou.
6. Oživujte písmenka
Při čtení novinových článků si představujte konkrétní obličeje a osoby, i když jste je nikdy neviděli. Prostě si je vymyslete. Když pak článek budete chtít převyprávět, jeho obsah i s detaily se vám snadněji vybaví.
7. Zkuste orlí let
Představte si, jak vypadá váš byt, a proleťte ho v duchu »orlím« letem. Všechno si přitom »z výšky« pečlivě prohlížejte. Pomůže vám to lépe si zapamatovat, kde co leží a kam obvykle věci odkládáte.
8. Lovte termíny
Odložte poznámkami přeplněný diář. Všechny termíny totiž můžete vylovit z paměti, když je »oživíte« příběhem a postavami konkrétních osob, vymyslíte si k němu nějakou zábavnou, lehce zapamatovatelnou historku.
9. Sledujte auta
Fantazii můžete trénovat i za jízdy autem. Třeba na dálnici si snažte zapamatovat co nejvíce za sebou jedoucích vozidel, jejich typ a barvu. Můžete si pomáhat dalšími asociacemi. Např. bílou felicií jezdila moje první láska.
10. Přiřaďte čísla
Zkuste si zapamatovat alespoň telefonní čísla vašich blízkých. Každému číslu od 1 do 10 přiřadíte obrázek. Z těchto obrázků v příslušném pořadí pak sestavíte krátký příběh spojený s určitou osobou. Ten vám pak číslo rychle připomene.

15.6.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.