Pyšná princezna se vrátila do Telče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pyšná princezna se vrátila do Telče!

Nejvzácnější exponát výstavy. Portrét princezny Krasomily v podání Aleny Vránové se stal součástí kulturního dědictví ČR.
Nejvzácnější exponát výstavy. Portrét princezny Krasomily v podání Aleny Vránové se stal součástí kulturního dědictví ČR. (Foto Aha!: Jiří Čada)

Vyjmenujte pět nejkrásnějších českých pohádek... Určitě mezi nimi nebude chybět Pyšná princezna. V tehdejším Československu měla premiéru před 65 lety. Mimo jiné se točila i na zámku v Telči, který si ji právě teď připomíná unikátní výstavou.

„Je to tak, zase tu po mnoha letech máme zpět originální filmové šaty princezny Krasomily, které nosila herečka Alena Vránová (84), či krále Miroslava, jehož ztvárnil herec Vladimír Ráž (†77),“ prováděl Aha! chystanou výstavou kastelán zámku Bohumil Norek. A nejen jejich! Padesátka kostýmů z »Pyšné« je doplněna rekvizitami a nechybí ani dílna ševce, který už ví, že se nemá nad nikoho povyšovat a před nikým se neponižovat. Najdete tu také zpívající květinu či loutnu, na níž král Miroslav pyšnou princeznu učil hrát.
Unikátní exponáty na zámek dorazily z pražských barrandovských ateliérů a jejich odborníci je pomáhali na místě instalovat.

Z obrazu je pamětihodnost
Nejvzácnějším exponátem výstavy je obraz princezny Krasomily, který byl dokonce zapsán na seznam kulturního dědictví ČR. „Obraz pyšné princezny s poselstvem z Půlnočního království dorazil do zámku v Telči v okamžiku, kdy Vladimír Ráž, který hrál krále Miroslava, ošetřoval jeden z ovocných stromků tady na zahradě pod štukovým reliéfem Neptuna,“ ukazoval Bohumil Norek.

Stali se manželi
Jiskřička přeskočila nejen mezi králem Miroslavem a princeznou Krasomilou, ale i mezi jejich představiteli, Vladimírem Rážem a Alenou Vránovou. Vránová se rozvedla s básníkem Pavlem Kohoutem (88) a provdala za Ráže. Kohout byl tehdy mladý zapálený komunista (nakonec ale stál u zrodu Charty 77 a od roku 1978 žil v Rakousku) a jeho pomsta byla drsná. Napsal divadelní hru Dobrá píseň o padouchovi, který komunistovi odloudil manželku. Její poselství bylo jasné – kdo selže ve vztahu, nemá ve společnosti své místo, protože může selhat i při budování socialismu. Alena byla dokonce hnána před stranickou komisi, kde musela vysvětlovat své selhání.

Víte, že...
...zámek v Telči je nejvyhledávanější památkou na Vysočině? Loni ho navštívilo přes 93 000 lidí.
...tři prohlídkové okruhy zahrnují renesanční sály, obytné místnosti posledních majitelů zámku, hrabat Podstatzky-Lichtensteinů, a také nádvoří se zahradou.

Hledají pamětníky
„Hledáme pamětníky, kteří se třeba jen nachomýtli k natáčení Pyšné princezny a mohli by nám k veškerému dění okolo natáčení něco ještě říci. Volejte na mobil 602 793 963. Přijedeme za vámi kamkoliv,“ vyzývá čtenáře Aha! kastelán Bohumil Norek. Historiky zajímají i dobové snímky z natáčení.

O výstavě
Kde? Zámek Telč
Kdy? Až do 31. prosince 2017
Za kolik? 70 Kč dospělí, 40 Kč snížené vstupné, 20 Kč děti od 3 do 5 let

Video: Zemřela dcera Aleny Vránové, před smrtí prosila mámu o pomoc!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.