Šéfkuchař Radim vařil čtyřem prezidentům: Husák pohrdl divokými kachnami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Šéfkuchař Radim vařil čtyřem prezidentům: Husák pohrdl divokými kachnami!

Šéfkuchař Radim Parwa právě připravuje pražmu královskou s grilovanou zeleninou.
Šéfkuchař Radim Parwa právě připravuje pražmu královskou s grilovanou zeleninou. (Foto Aha! – Karel Janeček, ČTK, archiv Radima Parwy, ara)

Šéfkuchař Radim Parwa (49) patnáct let vládl kuchyni ostravského hotelu Imperial. Vařil i v cizině, mezi jeho strávníky patřila i řada zahraničních osobností. A také čeští prezidenti. Mimochodem, ještě coby voják připravoval hostinu pro Gustáva Husáka (†78)...

Jako voják základní služby se Radim potkal s Gustávem Husákem. Měl za úkol pro něj připravit divoké kachny.

Zvolil telecí
„Vařil jsem v takovém vládním hotýlku v Českých Budějovicích. Soudruh Husák se tehdy přijel podívat na Zemi živitelku,“ vzpomíná. Ještě dnes ho bolí ruce při vzpomínce, jak pro komunistického papaláše připravovali lahůdku. „Divoké kačky jsme škubali celou noc. Nakonec si dal telecí závitky. Takže jsme v roce 1987 škubali zbytečně,“ hovoří o vybíravosti Husáka. Pozor, otrava
Vařili vojáci, takže si je hlídala Husákova ochranka. „Když jsme solili polévku, prozkoumali ji jakýmsi papírovými proužky, abychom soudruha neotrávili. Solili jsme třikrát, třikrát ji podrobili této analýze,“ směje se Parwa.

Srnčí pro Klause
To Václavové Havel (†75) a Klaus (75) tak vybíraví nebyli. To už působil Radim coby šéfkuchař ostravské kuchyně hotelu Imperial. Obou mužů si velmi váží, chovali se prý nadmíru přívětivě. Klausovi vařil, ještě když byl premiérem. I poté, co se stal prezidentem. „Jednou jsem ho jako šéfkuchař Imperialu osobně obsluhoval. Pochutnal si na srnčím s višňovou omáčkou. Nakonec vstal a potřásli jsme si rukama,“ popisuje zážitek.

Nevybíravý Havel
Ani Václav Havel nebyl vybíravý a v oblibě měl především tradiční česká jídla. „Nevzpomínám si, že by měl nějaká zvláštní přání nebo nároky. Ani už nevím, co si u nás v hotelu dával,“ říká celoživotní kuchař. Labužníkem byl spíše Klaus, který si velice rád objednal k snídani spíš netradiční karbanátek...

Hygienik Zeman
Parwa vařil i pro Miloše Zemana (72), tehdy ještě premiéra. „Vždy předem před návštěvou osobností přijel hygienik, zkontroloval suroviny. Co se týkalo menu, to bylo vyloženě naší doménou, do toho nám nikdo nezasahoval,“ dodal muž, který teď nabízí své lahůdky v karvinské restauraci Baron.

MNOHO LET VAŘIL V ZAHRANIČÍ
Radim Parwa se vyučil v hotelu Jelen ve Fryštátě v Karviné. Po vojně získával praxi při francouzské stáži. V restauraci, kterou navštěvoval i prezident Francois Mitterand. Následoval penzion v Alpách v Rakousku. Šéfkuchařem Imperialu v Ostravě byl od roku 1997. Skončil před 10 lety, od té doby je na volné noze. S půlroční přestávkou ve vedení baru ve Španělsku, se vrátil domů do Karviné. Šéfkuchařem je v restauraci Baron, symbolicky proti hotelu Jelen.

VEPŘOVÁ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ
Při návštěvě karvinské restaurace Baron chystal Radim Parwa tamní specialitu – vepřová líčka. „Od mého výhradního karvinského řezníka koupím vepřová líčka. Líčka je nutné dobře očistit. Je třeba připravit základ z kořenové zeleniny. Zeleninu poté orestuji, podliji červeným vínem, přidám trošku protlaku a pomalu líčka dusím. Pustí šťávu, kterou rozmixuji se zeleninou, jež šťávu zahustí. Přidám cukr, ještě víno, barbecue, čerstvý tymián a je hotovo.“



Přečtěte si
ivoadler
14. 3. 2017 • 16:12

Dostal jsem divokou kachnu od myslivce. Nic moc. Ale není tučná. Spíše suchá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.