Terč č.1 - Majitel Chelsea Abramovič: Nehrozí mu poprava, ale únos! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Terč č.1 - Majitel Chelsea Abramovič: Nehrozí mu poprava, ale únos!

LONDÝN – Ne královna Alžběta. Ne princátka William a Harry. Ani premiér Toni Blair. To ruský mecenáš fotbalové Chelsea ROMAN ABRAMOVIČ (38) ze všeho nejvíc zaměstnává agenty britských zpravodajských služeb.

Ne královna Alžběta. Ne princátka William a Harry. Ani premiér Toni Blair. To ruský mecenáš fotbalové Chelsea ROMAN ABRAMOVIČ (38) ze všeho nejvíc zaměstnává agenty britských zpravodajských služeb. V jejich očích stojí právě on na vrcholku pomyslného žebříčku osob, u nichžje největší riziko únosu!

Ruský ropný magnát je v žebříčcích magazínu Forbes 21. nejbohatším mužem světa, jeho majetek je odhadován na 530 miliard korun. V roce 2003 si za necelých šest miliard koupil Chelsea, a za tři roky do posil a hráčů investoval další desítky miliard (včetně českého gólmana Petra Čecha za 378 mil. Kč). Žije si jako v bavlnce, má luxusní vilu v centru Londýna, usedlost v hrabství Sussex, helikoptéry, tryskáče i pět jachet včetně Pelorusu v ceně 2,8 miliardy korun.
A taky manželku Irinu a pět dětí. Právě proto v jeho okolí neustále nepozorováni brousí tajní agenti a vytvářejí pavučinku, která má zamezit případnému úderu podsvětí.
Proč staví elitní jednotka Scotland Yardu, soustředící se výhradně na únosy, Abramoviče nad členy královské rodiny? „Je velmi na očích. Ohromně bohatý a s početnou rodinou. Ať udeří na koholi z jejích členů, mohou únosci kalkulovat s rekordní výší výkupného,“ argumentují detektivové. „A pak – nezapomínejme: je Rus! Má ve své vlasti spoustu nepřátel a kdokoli z nich může zosnovat mstu. Ruská mafie je únosy pověstná…“
Samozřejmě nepřekvapí, že Abramovič sám úzkostlivě střeží bezpečí své a svých blízkých. Obklopil se suitou bodyguardů, vesměs bývalých elitních agentů SAS (Special Army Service). „Nemusí se bát popravy, protože mrtvý nemá pro nikoho cenu. Ale hrozba únosu ho děsí,“ vypozorovali zpravodajci. A tak ho stráží dnem i nocí tým dvanácti osobních strážců. Jeho domy mají bezpečnostní opatření na nejvyšší úrovni, vozit se dává zásadně pancéřovanými mercedesy s neprůstřelnými, neprůhlednými skly. Jeho roční účet za bezpečnostní opatření také dělá asi 55 milionů korun, jen šéf ochranky si účtuje skoro 10 milionů.
S manželkou Irinou jen zcela výjimečně cestují po světě společně, aby minimalizovali riziko, že jejich děti v případě nehody nebo útoku osiří. Také jachta Pelorus představuje takřka nedobytnou pevnost – všechna skla na ní jsou neprůstřelná a je vybavena mj. i protiraketovým systémem.


Autor: (jar)

9.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.