Zabíjejí ve vteřině: PIRANI ÚTOČÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zabíjejí ve vteřině: PIRANI ÚTOČÍ

Zjev, ze kterého mrazí. Naštěstí jen čtyři druhy piraní jsou masožravé.
Zjev, ze kterého mrazí. Naštěstí jen čtyři druhy piraní jsou masožravé. (: profimedia.cz)

Hladina Amazonky je klidná. K nízkému břehu se přichází napít kapybara, největší hlodavec světa. Sedmdesát kilogramů vážící zvíře se vystrašeně rozhlíží kolem, jako by tušilo, co ho čeká. Udělá pár kroků, voda už mu sahá po břicho.

Naposledy se rozhlédne a žíznivě skloní hlavu. Pak začne voda kolem zvířete vřít a kapybara zmizí pod hladinou. Voda se »vaří« a barví se do červena. Občas se nad hladinou objeví malé rybí tělíčko, od jehož lesklých šupin se odráží slunce. Za pár minut je po všem, hladina řeky se opět klidná. Z kapybary zbyly jen dočista obrané kosti. Takhle loví pirani!

Lidský prst ukousnou v mžiku

Známých je asi 18 druhů těchto dravých ryb. Největší můžou dorůst až do velikosti 38 cm, jsou vybaveny neuvěřitelně ostrými zuby, kterými dokážou amputovat lidský prst jediným kousnutím. Pokud se nějaký savec, i kdyby se jednalo o stokilového člověka, dostane doprostřed hejna těchto rychlých dravců, těžko bude žít déle než několik minut. Větší množství piraň totiž dokáže maso z kostí doslova vyčistit během chvilky.

V jednotě je síla!

Jedna piraňa nic nezmůže. Proto se tihle zabijáci sdružují v hejnech, pak jsou skutečně silní. Přes to všechno můžeme být klidní, pirani nejsou pro člověka zdaleka tak nebezpečné, jak by se mohlo zdát. I v místech, kde žijí ty nejdravější, se amazonští indiáni koupou a málokdy to skončí tragicky. Pouhé čtyři druhy jsou totiž vysloveně masožravé. Ostatní jsou všežravé, nebo dokonce býložravé. Výlet do Amazonie by vám tedy tyto malé lesklé rybičky rozhodně pokazit neměly. Naopak, mohou vám jej dokonce zpříjemnit. Pirani jsou totiž v Amazonii velkou pochoutkou!

Pirani můžete chovat i doma!

Chov piraní v akváriu není nijak složitý. Stačí udržovat několik základních podmínek, především pak dostatek živé potravy a hodně velké akvárium. Pirani, i když v akváriu nikdy nedorostou takových rozměrů jako ve volné přírodě, potřebují spoustu prostoru. Chovatelé těchto dravých ryb ale vždycky potřebují ještě jedno akvárium na potravu. Pirani jsou totiž opravdu nenasytné.

Takhle pirani »svačí«

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.