Zelenkův recept na úspěšnou pohádku: Musíš tam mít kytičku, babičku, písničku a...! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zelenkův recept na úspěšnou pohádku: Musíš tam mít kytičku, babičku, písničku a...!

Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka (Foto Aha! – Petr Novotný, ČT, archiv Zdeňka Zelenky)

Vánoce jsou hlavně o pohádkách, a proto hlavní rozhovor vánočního Nedělního Aha! je také o pohádkách. A s kým povolanějším, než s režisérem a scenáristou Zdeňkem Zelenkou (62)? Jeho Nesmrtelná teta už patří mezi kultovní a byla 23 let nejhranější pohádkou v kinech; Jiřina Bohdalová za hlavní roli získala Českého lva. Ostatně o Zdeňku Zelenkovi se mluví jako o dvorním scenáristovi populární »Bohdalky«, se kterou se zná rovné čtvrtstoletí. Jak se ale vůbec dostal k filmu a proč se vrhl i na muzikál? A jak se točí pohádky?

Jak tráví Vánoce
Zatímco Štědrý den tráví doma, na první či druhý svátek vánoční už patnáct let dodržuje jeden zvyk. „Pravidelně se scházíme na chalupě u paní Bohdalové. Vždycky je tam samozřejmě i dcera Simona Stašová se syny a přijede pár přátel. To jsou vždycky moc hezké Vánoce, protože Jiřina nás hostí, vyváří a je veselo. Ona je nejen skvělý bavič, ale i skvělý vařič,“ směje se Zdeněk Zelenka. Další dny budou pracovní. „Letos musím hodně psát, protože doháním skluz vzniklý prací na Mefistovi, takže píšu denně, musím i na Štědrý den, na Silvestra i na Nový rok. Ale mně to nevadí, mě to baví,“ svěřuje scenárista.  

Stejný kostým, jak Hogofogo!
„Když jsem dělal první film Čarovné dědictví, tak jsem miloval postavu Hogofoga z filmu Limonádový Joe. Tak jsem šel za Milošem Kopeckým s tím, že budu dělat první film a že bych mu tam rád napsal takovýho „hajzla příšernýho“, vetešníka,“ svěřuje se Zdeněk Zelenka. A skutečně ho napsal! „A ještě nikomu jsem neřekl, že jsme tam dokonce použili stejnej kostým, jako měl Hogofogo,“ doplňuje režisér. A to byl jeho největší padouch!


Chce psát o Al Caponovi!
I když Mefisto měl nedávno premiéru, v hlavě už má nový muzikál. „Zatím se jmenuje Al Capone, vězeň starosty Čermáka. Ve 30. letech byl totiž v Chicagu starostou Čech jménem Antonín Čermák. Byl hlavním protivníkem Al Caponeho, protože chtěl zrušit prohibici, na které mafián Al Capone vydělával. Proto se snažil ho z radnice dostat. Ale dopadlo to jinak.  I díky Čermákovi šel Al Capone do vězení, tedy do Alcatrazu,“ přibližuje pravdivý  příběh Zdeněk Zelenka. „Historka má krásný finále. Čermák se velmi dobře znal s adeptem na prezidenta, totiž se samotným Rooseveltem a řekl mu, že podpoří jeho prezidentskou kampaň, pokud po svém zvolení prezidentem zruší prohibici. Prezident Roosevelt mu pak chtěl poděkovat za podporu, a když šel Čermák na tribunu, padly výstřely. Čermák skočil před prezidenta, kterému tím zachránil život. Sám ale za týden zemřel. Máme českého hrdinu, který zachránil život prezidentovi Spojených států, a to je přece krásný příběh pro muzikál! Mimo jiné i proto, že Al Capone hrál v Alcatrazu ve vězeňské kapele...“

RECEPT NA POHÁDKU
Co musí mít dobrá pohádka, aby lidi zaujala?
„Zaprvé to nesmí být Shakespeare pro děti. To znamená, že se tam nesmí složitě dumat o smyslu žití a spravedlnosti, tvůrci si tam nesmí léčit mindráky a dělat z pohádky velké umění. Zadruhé je pohádka služba dětem, ale samozřejmě musí být udělána tak, aby se na ni mohli dívat i dospělí. A hlavně nesmí být infantilní, kdy se na dětské publikum podlézavě šišlá,“ vysvětluje zkušený scenárista. „Za třetí by měla splňovat očekávání, které čeští diváci od české pohádky mají. Musí být laskavá, dobro musí zvítězit nad zlem a jak říkala má matka, musí tam hrát hezcí lidé. A Bořivoj Zeman to podle mne zformuloval nejtrefněji, když mi na FAMU radil: „Musíš tam mít vždycky kytičku, babičku a písničku.“ Člověk ji musí psát s radostí, musí to bavit nejen jeho, ale i ty, co se na to mají koukat. To je celý klíč. Jak prosté, že?“ směje se režisér a scenárista Zdeněk Zelenka.

Rozhovor v plném znění si můžete přečíst v Nedělním Aha!.



Přečtěte si
fizi
24. 12. 2016 • 10:26

To je názor pana režiséra.Můj názor je ten,že kdekoliv vidím hrát Bohdalku(myslím od šedesáti nahoru),okamžitě vypínám.Ten její "rozmlažděný a roztlemený " ksicht už nemohu ani vidět.A to Křemílko-Vochomůrské žvatlání už se nedá fakt poslouchat.Jinak krásný Štědrý večer všem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.