Primátor Bém pod Everestem - Čeká ho setkání s Miss Holly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Primátor Bém pod Everestem - Čeká ho setkání s Miss Holly!

Zdolání Mount Everestu teď musí potvrdit Miss Holly. Rozhodovat budou i fotografie.
Zdolání Mount Everestu teď musí potvrdit Miss Holly. Rozhodovat budou i fotografie.

PRAHA – Unavený, vysílený a stále s omrzlým malíčkem odpočíval včera primátor Prahy Pavel Bém v základním táboře pod nejvyšší horou světa Mt. Everestem. Zdolal ji v pátek ráno, a to bez použití kyslíku. Jeho mistrný výkon musí ještě potvrdit horolezci uznávaná Miss Holly, která se jako jediná stará o evidenci výstupů na Everest.

Miss Holly je více než sedmdesátiletá dáma, která s řidičem objíždí v nepálské metropoli Káthmándú expedice a zaznamenává jejich úspěchy. „Je to Hillaryho přítelkyně. Má veškerou dokumentaci o výstupech na Everest. Kdyby se ji někdo snažil obelhat s tím, že na Everestu byl, poznala by to. Podrobně se totiž ptá na detaily z trasy, stavění výškových táborů a ke všem výstupům sbírá fotografie, které pak porovnává,“ uvedl horolezec Roman Langr, který dnes ráno spolu s Leopoldem Sulovským odletěl zdolávat nejobtížnější vrchol světa K2.

Podle něj slovo Miss Holly platí u horolezců víc než zprávy v médiích. „Pokud řekne: Tys na Everestu nebyl, je to pravda,“ dodal.

Jak na tom Bémova výprava je? Podle asistentky Martiny Jírovcové se primátor včera neozýval. „Když jsme spolu mluvili naposledy, říkal, že jsou v základním táboře a že se musí trochu »prokysličit«. Asi včerejšek prospal,“ odhadovala Jírovcová.

Důvody, proč Bém na vrchol zamířil pouze v doprovodu dvou šerpů, vysvětlila v online rozhovoru na internetovém serveru iDnes.cz Bémova manželka Radka. „Měli problémy s aklimatizací, jednoho člena výpravy zradily zuby a počasí také nebylo ideální. Připravovali zázemí pro sestup,“ uvedla Radka Bémová.

Ani primátor ale nevyvázl bez zranění. Podle manželky má omrzlý malíček. Bémovi končí dovolená tento pátek. Do úřadu se nejspíš vrátí v pondělí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.