Chlape, nejsi ty podpantoflák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chlape, nejsi ty podpantoflák?

Zoufalec
Zoufalec

Začíná to nenápadně. Drobné popichování, sem tam výtka. Jenže za chvilku je to v háji. Zajít s kamarády na pivko nebo si vyrazit na ryby? Neexistuje! Místo toho každý víkend míříme k tchyni.

● Když ženská vládne chlapovi
● Jaké fígle používají manželky?
● Proč se naučit říkat NE?

Začíná to nenápadně. Drobné popichování, sem tam výtka. Jenže za chvilku je to v háji. Zajít s kamarády na pivko nebo si vyrazit na ryby? Neexistuje! Místo toho každý víkend míříme k tchyni, které ke všemu kupujeme dárky. Jindy absolvujeme mnohahodinové pobíhání s vozíkem po hypermarketu, kde rezignovaně sledujeme, jak manželka hází do vozíku možné i nemožné. Pak to dokonce zaplatíme! Nejste náhodou taky pod pantoflem? Nepoznáváte se v osudech některého z pánů?

Zoufalec

Karel (36 let)
Jeho příběh: Karel nikdy nehýřil sebevědomím. Studoval průměrně, ve sportu nijak nevynikal, je řadovým úředníkem. Naproti tomu jeho manželka má sebevědomí na rozdávání… Karel je proto těžce ve vleku své choti. Vybírá mu, v jakém oblečení má chodit do práce, v restauraci ho křikem peskuje za špatné uchopení lžíce nebo za pivko navíc. „Mně to nevadí, hlavně že mám doma klid,“ tvrdí Karel, který si své podpantofláctví rozhodně nepřipouští.
Partnerčina taktika: Karlova partnerka patří ke špičkovým semetrikám. Vycítila Karlovu slabinu a využívá ji. Zpochybňuje Karlovy schopnosti, nebojí se vynášet nepravdivé soudy. Vyžaduje od partnera dokonalost, do které má sama daleko. Nedbá na práva, přání a potřeby Karla. Je to zkrátka čistokrevný generál!
Jak to změnit: Karel musí konečně zatočit s pasivitou a přestat se bát. Stačí si jednou dvakrát stát za svým, třeba si i dupnout! Anebo příště manželce v restauraci vylít to pivo na hlavu!

Běžný podpantoflák

David (32 let)
Kliknutím zvětšeteJeho příběh: Kdysi hrával hokej, a docela dobře. Právě pro sportovní úspěchy a oblíbenost v kolektivu se stal přitažlivým i pro svou partnerku. Dneska sedí David většinu času doma na zadku, hokejku dávno pověsil na hřebík. „Skončil jsem kvůli manželce, vadilo jí, že jsme málo spolu. Často kvůli tomu brečela, nechtěl jsem o ni přijít,“ vysvětluje, proč se vykašlal na svého koníčka.
Partnerčina taktika: Použila hned několika mocných zbraní. Především se jí podařilo vyvolat u něho pocit viny, za rukojmí si vzala jejich lásku. Nejspíš mu i záviděla jeho úspěchy, proto své vlastní potřeby – mít ho jen pro sebe – zakryla »logickými« důvody typu: „Jsme spolu hrozně málo, chci s tebou být víc!“ Tou nejzákeřnější a zároveň nejúčinnější zbraní byl ale pláč, který v tomto případě nebyl ničím jiným než citovým vydíráním.
Jak to změnit: Pokud nechce David shnít doma na gauči, musí se hodně rychle naučit používat slovíčko NE, dokázat slušně, ale rozhodně odmítnout. Taky by si měl znovu udělat čas na své koníčky a věnovat se jim pravidelně. V opačném případě se mu lehce může stát, že se jej partnerka brzy namlsá a přestane ji bavit.

Rukojmí

Mirek (34 let)
Kliknutím zvětšeteJeho příběh: Mirek s Martinou dlouho žili v dokonalé shodě. Když přišlo první dítě, všechno se změnilo. „Nikam nejdu, nemůžu to Martině udělat, když je doma pořád s malým,“ zní jeho odpověď na pozvání na pivo. Taky se přiznal, že doma ubylo sexu. „Promiň, ale jsem hrozně unavená. Musím doma všechno zvládnout sama, ty jsi celý den v práci,“ je prý jejím častým argumentem.
Partnerčina taktika: Má hned dvě. Navodila v Mirkovi pocit viny, že se málo stará o děti. Vzít děti jako rukojmí je totiž velice účinné. Navíc přidala vydírání sexem. Nepřímými náznaky totiž Mirkovi sdělila: „Buď hodný a doma makej, jinak nic nebude!“.
Jak to změnit: Mirkova situace není zoufalá, stačí přimět ženu ke kompromisům. Proč by nešel s kamarády na pivo? Ať si na oplátku vyrazí ona na skleničku, on se o děti postará. To je přece fér. V sexu je situace složitější – milování si nejde vynucovat. Takovým přístupem ale riskuje i manželka – Mirek může hledat »pobavení« jinde.

Pohodář

Honza (28 let)
Kliknutím zvětšeteJeho příběh: Honza nemá s ostatními případy mnoho společného. Za kamarády vyrazí kdykoliv se mu zachce, nářky ani výhrůžky na něj neplatí. Byť žije s partnerkou, nezříká se svých koníčků a zvyklostí. „Vše je o dohodě. Žena ví, že nesnáším hypermarkety. Ji ale nakupování baví, tak si vezme auto a zajede do obchodu třeba s kamarádkou. Není v tom nic špatného,“ přibližuje Honza fungování jejich vztahu.
Partnerčina taktika: Zjistila, že převychovávat Honzu je zbytečné. Je příliš silnou osobností, pravděpodobně bude mít i sklony k sobectví. Pokud není ve vztahu jednostranně nešťastná, je vše v pořádku. Pokud je Honzovo sobectví za hranicí ubližování, pak by měla rozhodně přitvrdit.
Jak to změnit: Honzovo manželství se zdá být v pořádku, panuje všestranná spokojenost. Není nutné dobře zaběhnutý systém měnit. V případě, že je Honza příliš sobecký, bylo by dobré si o tom popovídat, pokusit se stanovit jasná pravidla soužití


Jak poznat super semetriku?

Kliknutím zvětšete✦ Nesnáší kritiku a popírá zřejmá fakta.
✦ Závidí všechno a všem, třeba i rodinným příslušníkům.
✦ Pro dosažení svých cílů se nebojí brát rukojmí – děti, lásku, sex.
✦ Její projev zní logicky, ale postoje svědčí o opaku.
✦ Zpochybňuje dobré vlastnosti a přednosti jiných.
✦ Mluví s despektem o lidech, kteří jsou partnerovi blízcí.
✦ Vždycky ví nejlépe, jak to či ono udělat, ostatní jsou hlupáci.
✦ Často odpovídá neurčitě, čímž se snaží maskovat lhaní.
✦ Zaměřuje se na slabosti druhých, aby měla »navrch«.
✦ V případě potřeby ze sebe dokáže udělat oběť, navodí ve druhém pocit viny.
✦ A když už neví, jak dál, křičí nebo se rozpláče.


Autor: (ph)
Foto: profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.