Unikát: Herec Kuželka (69) si bafá ze Stalinovy fajfky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikát: Herec Kuželka (69) si bafá ze Stalinovy fajfky!

To se to bafá z unikátu...
To se to bafá z unikátu... (Martin Pekárek, ARA)

Říká se, že kuřáci dýmek si ze stojánku vybírají fajfku podle svého momentálního rozpoložení. Někdy sáhnou po baculaté, jindy jim padne do oka rovná, jindy prohnutá. Herec Jan Kuželka má ve své sbírce dýmku, která u něho okamžitě vyvolá vzpomínky na jeho gruzínského přítele, od kterého ji kdysi jako unikát dostal. Není ledajaká. Tu dýmku zhruba před osmdesáti lety kouřil jeden z největších hrůzovládců a diktátorů 20. století, J. V. Stalin (†74).

Herec malých rolí Jan Kuželka si během naší návštěvy zapálil z dýmky, jejíž původní majitel kdysi patřil k nejmocnějším a zároveň nejkrutějším mužům světa. Několikrát mocně zabafal a prozradil, jak k této dýmce po tyranovi přišel.

Dárek z Gruzie
Zhruba před pětatřiceti lety se Jan Kuželka seznámil s Gruzíncem Alexandrem Chelidzem, který tou dobou pracoval v Praze. V hlavním městě tenkrát založil první gruzínskou restauraci a jeho manželka byla profesorkou hudby. „Stali se z nás velcí kamarádi, znám i jeho syna, který je v současné době zástupcem gruzínského velvyslance v České republice. Stýkáme se dodnes,“ vzpomíná herec, kterému přítel Alexandr vyprávěl spousty zajímavých příhod ještě z doby, kdy jako malý chlapec vyrůstal s rodiči v Gruzii. Právě jeho tatínek se již v předválečných letech znal velice dobře se Stalinem a osobně se stýkali. „Přišla řeč i na to, že rád kouřím dýmky. Jednou se Alexandr vrátil z Gruzie a oznámil mi, že má pro mě skutečný unikát. Byla to dýmka a ne ledajaká. Kouřil z ní jeden z největších světových diktátorů Stalin, od kterého ho Alexandrův tatínek dostal jako osobní dárek,“ vysvětluje Jan Kuželka.

Má lepší tabák než Stalin
Herec zařadil dýmku mezi ostatní exempláře své sbírky a občas si ji skutečně zapálí. „Pochopitelně si uvědomuji, kdo z ní kouřil přede mnou a jaký to byl diktátor a mizera,“ usmívá se Jan Kuželka. „Kouřím z ní dodnes a docela rád.“ Má historickou hodnotu, je unikátem.Na otázku, zda při bafání z této dýmky zažívá i on sám nějaké diktátorské sklony, odpovídá stručně a věcně: „Já ne, ty přebírá moje manželka.“ Jinak se mu prý z dýmky kouří zřejmě lépe než Stalinovi, protože má určitě i lepší tabák.

Tyranova dýmka a milé vzpomínky
Stejně jako bývalý sovětský vůdce, má i Jan Kuželka spoustu jiných dýmek včetně petersonky a dunhilky, ale ta od Stalinova dvorního dýmkaře je prý zvláštní. „Kdykoliv si z ní zapálím, vzpomenu si na gruzínského kamaráda a jeho příběhy z dětství. Některé z nich jsou spjaty i s postavou Stalina, od kterého prý malý Alexandr dostal i první pistáciové oříšky v životě,“ říká majitel Stalinovy dýmky a dodává: „Protože kamarádův otec měl doma kulečník, Alexandr už jako malý kluk hru postupně okoukával a poměrně brzy se naučil jejím základům. A právě pozdějšího hrůzovládce učil při jedné z jeho návštěv i první vůdcovské šťouchy.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.