Sladký život malých orangutanů: Bez maminky ani ránu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sladký život malých orangutanů: Bez maminky ani ránu!

Maminko, pojďsi pro mě!
Maminko, pojďsi pro mě! (: profimedia.cz)

Orangutanům země dvakrát nevoní, také proto 99 % svého života tráví v korunách stromů. V deseti metrové výšce dělají všechno, co potřebují k životu a zachování rodu – páří se, hledají potravu, spí a snad úplně vším se dobře baví.

Mladí orangutani jsou jako z divokých vajec. Celý den tráví poskakováním, zavěšováním, houpáním se a vymýšlením lumpáren. Zvrat v jejich chování ale přichází v okamžiku, kdy se objeví nebezpečí. To pak rychle skočí do náručí maminky, která je bude chránit i za cenu vlastního života…

Maminko, pojďsi pro mě!

Během prvních tří let života se mládě jen zřídkakdy pustí maminčina kožichu. Jeho první krůčky jsou velmi nesmělé až bojácné. I když mívá objevitelské touhy, obvykle se po pár metrech zastaví a úpěnlivým voláním se dožaduje matčiny přítomnosti.

Tuli, tuli!

Samice žijí v absolutním poklidu se svými mláďaty, neustále se s nimi mazlí a usínají s nimi. Také je chrání před možným nebezpečím. Neuvěřitelně silnou mateřskou lásku těchto lidoopů často obdivujeme i my, lidé.

Jsem sám sobě houpačkou!

Orangutani mají senzačně dlouhé ruce, pomocí kterých se houpou na větvích a přemisťují se tak ze stromu na strom. Asi nikoho nepřekvapí, že tihle lidoopové mají v rukách neuvěřitelnou sílu. Nohy mají naopak poměrně krátké.

Mami, budeš pořád se mnou?

Samice orangutanů se o svá mláďata starají až sedm let. Starají se o potravu a každý večer staví nové hnízdo. Orangutani totiž skoro nikdy nespí dvakrát na stejném místě. Na každý den si z listí připravují novou ložnici ve větvích.

A ještě fotečkudo alba!

Takhle vypadá klasická rodinka orangutanů. Mládě se drží maminčina kožichu, kolem pobíhá některá z tetiček a tatínek je v nedohlednu. Ano, tak je to u orangutanů normální. Úloha samce spočívá jen ve zplození potomka a zajištění pokračování svého rodu. O potomka se pak ale dál nikdy nestará.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.