Další unikátní hlavolam | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Další unikátní hlavolam

Foglarův ježek v kleci je jeden z nejoblíbenějších českých hlavolamů. Chybět nemůže ani ve sbírce Jaroslava Fleyberka.
Foglarův ježek v kleci je jeden z nejoblíbenějších českých hlavolamů. Chybět nemůže ani ve sbírce Jaroslava Fleyberka.

PRAHA – A je tu další unikátní hlavolam. Už zítra ho přijede do Prahy představit autor Ukrajinec Sergij Grabarčuk z Užhorodu. Jde o hlavolam, který se jmenuje »coaster« a má se stát světovým hitem. Minimálně jako pověstná Rubikova kostka.

„Coaster v původním stavu vypadá jako tři napevno spolu spojené trojlístky,“ přibližuje novinku jeden z největších sběratelů hlavolamů na světě Jaroslav Fleyberk z Pardubic. Úkolem hráče je vytvořit z nich krásný vzor, který vypadá jako květina. „Z něčeho relativně nesymetrického vznikne symetrický kruh.“

V současné době je žebříček nejpopulárnějších hlavolamů následující:

1. Cuby
Cuby vymyslel Holanďan Oskar van Demeter. Jde o půlměsíc v kleci, která má šest otvorů. Hlavním funguje na podobném principu jako »ježek v kleci«.


2. Radix
Japonec Akio Yamamoto se nechal inspirovat přírodou a vymyslel hlavolam, kterým se skládá ze tří dílků, z nichž dva jsou ve tvaru zahnutého stonku květiny, třetí ve tvaru květu. Úkolem hráče je volně spojené dílky od sebe oddělit.


3. Duet
Neznámý je autor hlavolamu duet. Mřížka z ušlechtilého kovu má na okraji připevněný zlatý prstýnek. Když se projde celým bludištěm, oddělí se prstýnek od mřížky a na závěr se ještě „rozpadne“ na dvě části.

Hity mezi hlavolamy:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.