Našli jsme dvojníka Babiše! Jak se mu s tím žije? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Našli jsme dvojníka Babiše! Jak se mu s tím žije?

Našli jsme dvojníka Andreje Babiše!
Našli jsme dvojníka Andreje Babiše! (Foto Aha!: Ladislav Křivan, Petr Podroužek)

Lidé ho zastavují, fotí se s ním, protože v zimě na polonahého horala jen tak nenatrefíte. Hlavně je atrakcí Lysé hory. Kolemjdoucí se s ním fotí i proto, že si ho občas spletou s ministrem financí Andrejem Babišem.

A podoba je zjevná. Prošedivělé, avšak stále husté vlasy, sportovní figura, oba jsou štíhlí, mají pohled místy pichlavý, místy šibalský a očima neklidně těkají a lustrují okolí. Neposedí, pořád by něco vytvářeli. „Já pana Babiše uznávám a zvu ho tímto na výšlap na Lysou. Určitě by se mu to líbilo, pokud by si tedy troufl,“ hodil rukavici Ján Čupa (64), když jsme dělali reportáž a poněkolikáté slyšeli, jak moc je podobný politikovi.

Oba mají slovenské kořeny. Do Česka se přestěhovali až v dospělosti. Čupa proto, že na Slovensku nebyly byty, a naopak na Ostravsku se na byty »verbovalo« na šachtu. „Jezdil jsem na dráze jako průvodčí a v Ostravě byla možnost ubytování. Sice jsme dostali nejdřív dva plus jedna 4. kategorie, ale byli jsme za to rádi. Teprve pak jsem šel fárat na šachtu,“ líčí Ján Čupa.

V Čechách je třicet let, 23 roků dělal na dolech Šverma a Staříč. Pět let už je ovšem v důchodu. „Doly zavřeli, měl jsem nárok na důchod, tak jsem šel.“ Psychicky byl na dně, ztratil smysl života a ze zmaru ho dostala až Lysá hora. Babiš přišel do Čech po rozdělení Československa, v Praze založil holding Agrofert (zemědělství, chemie, potravinářství). Chtěl zůstat v kontaktu s Čechy, měl dojem, že se na Slovensku »zahrabe «. Jeho impérium dnes čítá na 200 firem, vstoupil do vrcholné politiky. A se změnou prostředí vyměnil i ženu. Jeho partnerka Monika užívá příjmení Babišová, přestože nejsou svoji.

Oba marodili
Oba měli svého času zdravotní problémy. Ján Čupa si z práce pod zemí odnesl chronickou bronchitidu. Nicméně výstupy na Lysou ji pomáhají tlumit a eliminovat. Babiš coby gymnazista onemocněl trombocytopenií (porucha srážlivosti krve) a rok strávil v nemocnici.



Přečtěte si
antonuis.j
29. 2. 2016 • 10:30

Dvojník????? A kde? Pisálkové slintálkové z redakce mají už z toho chlastu a nizoulinkého IQ i špatný zrak. Ten pán je podobný Andreji Babišovi asi tak, jako je podobný třeba Michal Kocáb Antoniu Banderasovi!

nicnezpravda
28. 2. 2016 • 20:38

dvojníkem není ale podoba v ošklivosti tam je Ale bradavky fakt ukazovat nemusel Ještě je mohli porovnat jestli vypadají stejně i dole

nicnezpravda
28. 2. 2016 • 20:35

Není to výhra vypadat jako Babiš..ale ještě horší by bylo vypadat jako Františka Čížková

nicnezpravda
28. 2. 2016 • 20:31

Asi lituje,že mu není podobný i po finanční stránce

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.