Zítra je pátek 13.! 13 nejčastějších pověr, kterých se lidé bojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zítra je pátek 13.! 13 nejčastějších pověr, kterých se lidé bojí!

PRAHA – Zítra je pátek třináctého! Podle statistik jednoho britského autoklubu více než polovina řidičů v tento den vůbec nevyjede na silnici. Přesto do nemocnic sanitky přivezou mnohem více lidí, než v jiný běžný pátek. Je to den, kterého se bojí celý svět. Ovšem je toho více, z čeho mají lidé strach. Tady je 13 největších pověr.

1. Černá kočka
Nejčastější pověra. Věří jí 14 procent z nás. Černá kočka přes cestu má totiž znamenat smůlu, a to je pak lepší vůbec nevycházet z domu. Případně se vyhýbat kočkám.

2. Pátek třináctého
Celý svět se před tímto dnem třese. Za vznikem této pověry stojí uvěznění a následné upálení stovek členů templářského řádu na pátek 13. října 1307. Že je pátek 13. nešťastným dnem, věří 9 procent z nás.

3. Rozbité zrcadlo
Celkem pět procent Čechů věří tomu, že rozbité zrcadlo nosí 7 let neštěstí. Proto se k zrcadlům chovejte vždy obezřetně. I když se vám jeho obraz třeba nelíbí!

4. Rozsypaná sůl
Pokud se vám převrhne slánka soli, má to podle pradávné pověry znamenat smůlu. Ta se dá ale rychle zažehnat přehozením špetky soli přes levé rameno.

5. Ranní vykročení
Vstát nebo vykročit po ránu levou nohou znamená smůlu. Je proto dobré si uzpůsobit postavení postele tak, abychom vylézali pravou nohou.

6. Číslo 13
Tato pověra souvisí s pátkem třináctého. Nicméně pověrčivost na toto číslo je už tak silná, že některá letadla nemívají řadu 13 a v některých hotelech byste marně hledali 13. patro a pokoj číslo 13.

7. Chůze pod žebříkem
Projít se pod žebříkem přináší smůlu. Této pověře věří hlavně v anglosaských zemích, u nás není tak častá.

8. Kukačka a sova
Pověra hovoří o tom, že počet zakukání kukačky se rovná počtu roků, které vám ještě v životě zbývají. Stejně tak slyšet houkat sovu může znamenat smrt v rodině.

9. Víko od kanálu
Podle některých pověr znamená šlápnutí na víko kanálu smůlu. Hlavně pokud jde o hranatý kanál, kulaté jsou prý v pořádku.

10. Spatřit nevěstu
Vidět nevěstu ve svatebních šatech ještě před obřadem znamená smůlu!

11. Nevracet se
Pokud se pro něco musíte třikrát vrátit, raději to nedělejte. Když se vám to však stane, přerušte smůlu tím, že se posadíte.

12. Prádelní šňůra
Vyhýbejte se šňůrám! Pokud je podlézáte, může vám to přinést smůlu.

13. Vstát od večeře
Vstát od štědrovečerní večeře může podle pověry znamenat blížící se neštěstí.

Pověry ke štěstí

  • nosit králičí packu
  • střepy znamenají štěstí
  • padající hvězda splní přání
  • dotknout se kominíka
  • rybí šupina v peněžence znamená peníze

Proč tomu věříme?

Podle odborníků rozhodně není rozumný důvod pověrám věřit. Přesto se jimi často řídíme. „Víra v pověry vychází z našeho podvědomí,“ řekl nám psycholog Karel Šťastný. „V našem dětství jsme slyšeli spoustu pohádek a věřili, že existují draci, kouzelníci a čarodějnice.

Pověry jsou v podstatě pozůstatkem této víry. Přisuzujeme věcem význam, který nemají, ale který chceme, aby měly. Věříme věcem, které nám řekla nějaká autorita nebo se kterými máme nějakou zkušenost. Když nám kamarád řekne, že se mu rozbilo zrcadlo a pak následovala série mnoha neštěstí, máme tendence tyto dvě rozdílné věci spojovat. Je to součást našeho myšlení,“ dodává psycholog Karel Šťastný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.