Operovaný tygr nevzdává boj o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Operovaný tygr nevzdává boj o život!

Dick se pomalu zotavuje. Už je v expozici, kam mohou i návštěvníci.
Dick se pomalu zotavuje. Už je v expozici, kam mohou i návštěvníci. (pro Aha! – Eduard Stuchlík)

BRNO - Všichni očekávali, že zemře! Tygrovi sumaterskému Dickovi dávali veterináři maximálně 20 procent šancí na přežití. Přesto se tygr, kterému při namlouvání přerazila tygřice nohu a musel se před týdnem podrobit operaci, dobře zotavuje.

Dick už začal chodit!

Ošetřovatelé v brněnské zoo vzácného tygra, kterého sami odchovali, bedlivě sledují. V prvních dnech po zákroku Dick jen ležel, ale chuť k jídlu neztratil. S potravou poslušně přijímal i antibiotika. „Záhy zkoušel i trochu chodit. Zprvu jen po třech, poté začal zlehka našlapovat i na zraněnou nohu. První dva týdny po operaci jsou pro něj kritické. Do oslabeného organismu může zvenčí vniknout infekce, která by ho mohla zabít,“ říká mluvčí zoo Eduard Stuchlík.

Není to ale stále jediné nebezpečí. Kost bude Dickovi srůstat šest až osm týdnů. „Pokud by během této doby našlápl na levou přední nohu celou vahou, šrouby ve zlomenině by se posunuly a druhá operace by už nebyla možná. Museli bychom ho utratit,“ dodal mluvčí.

Operatéři dali tygrovi do dřeně kosti hřeb z titanu a napravenou zlomeninu upevnili šrouby a ploténkami z ušlechtilé oceli. Třiceticentimetrový řez mu na vnitřní straně levé přední končetiny sešili stehy z biologického materiálu, který se časem sám vstřebá.

Osud Dicka není lhostejný ani veřejnosti. „Operace stála přibližně 30 tisíc korun a přibudou ještě náklady na další léčbu. Na úhradu zákroku a léčbu jsme už obdrželi několik sponzorských darů, jeden z nich ve výši 10 tisíc korun,“ upřesnil Stuchlík.

Populace tygrů sumaterských se odhaduje na pouhých několik set jedinců a patrně jich bude ještě ubývat. „Za této situace je jakákoliv zkušenost s téměř unikátním chirurgickým zákrokem vždy velmi prospěšná,“ míní mluvčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.