Ve Vltavě je ženský hormon! Rybám se mění pohlaví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ve Vltavě je ženský hormon! Rybám se mění pohlaví!

PRAHA – Vědci jsou znepokojeni! Ve Vltavě a dalších řekách je stále více ženského pohlavního hormonu estrogenu! Ten způsobuje nejen změnu pohlaví u ryb, ale může nepříznivě působit i na člověka.

Estrogen je aktivní složka většiny antikoncepčních přípravků, hormon se tak do řek dostává přímo z lidského těla. Projde kanalizační síti a úplně ho nezlikvidují ani čističky odpadů. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že může mít při dlouhodobém výskytu vliv na živé organismy. A to i přesto, že se ve vodě vyskytuje jen ve velmi malém množství. „U samců ryb se vlivem působení hormonu vyvíjejí samičí pohlavní orgány a snižuje se jejich plodnost,“ varuje zoolog Jaroslav Spáčil.

Zvýšenou hladinu estrogenu objevili vědci například ve Vltavě. Ta je až do Prahy prakticky neznečištěná. Koncentrace hormonu pak dramaticky roste u výpusti čističky v Troji. I další čističky, například v Dolních Chabrech a Sedlci, také přispívají vysokými koncentracemi hormonu.

„Estrogeny v prostředí mohou podle odborných studií ovlivnit například vznik rakoviny prsu nebo funkci jiných důležitých hormonů v lidském těle,“ tvrdí lékař Zdeněk Bedrný.

Protože se nedaří ani úpravnám pitné vody zcela estrogeny zlikvidovat, běžně tento hormon pijeme. V želiveckém vodovodu, který přivádí pitnou vodu do hlavního města, naměřili odborníci z České geologické služby i po vyčištění malé množství estrogenu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.