Nenápadný zabiják: Rakovina žaludku! Jak ji poznat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nenápadný zabiják: Rakovina žaludku! Jak ji poznat?

Zákeřné bakterie helicobacter pylori.
Zákeřné bakterie helicobacter pylori. (: archiv)

Rakovina žaludku je zatraceně záludná. Nádor dlouho nenápadně narůstá, aniž by působil jakékoliv potíže. Dokonce i lékaři mají velký problém tento druh rakoviny odhalit.

Nemoc se obvykle projeví až ve chvíli, kdy jsou šance na přežití pacienta poměrně nízké…

Jaká je příčina vzniku nádoru?

Rozhodujícím faktorem je strava. Karcinogeny, tedy látky vyvolávající nádorové bujení, působí prostřednictvím potravy přímo na sliznici žaludku. K nejznámějším karcinogenům patří nitrosaminy, benzpyren a aflatoxin. Významnou úlohu v onemocnění hraje helicobacter pylori, což je poměrně nedávno objevená bakterie. Je výjimečná především tím, že dokáže přežívat v agresivním prostřední žaludku.

Jak ji poznáte?

První potíže jsou prakticky neznatelné, dokonce je většinou přehlédneme. Příznaky se objevují až v okamžiku, kdy je žaludek opravdu silně poškozený. Nemocné pak začne trápit tlak v oblasti žaludku, ztráta chuti k jídlu, slabost, pocity na zvracení a únava. Nemoc se také projevuje ztrátou tělesné hmotnosti. Když naruší narůstající nádor stěnu cévy, dojde ke krvácení do zažívacího traktu. Tím pádem se krev objevuje ve stolici a dokonce může docházet i ke zvracení krve.

Způsoby boje s rakovinou

První krokem bývá endoskopické vyšetření, metoda, která umožňuje důkladně prohlédnout sliznici žaludku a odebrat malý vzorek tkáně. Vyšetření může být také gastroskopické, tedy zaměřené na horní část zažívacího traktu. V tomto případě pacient polyká dlouhý ohybný kabel, na jehož konci je kamera a světelný zdroj. I při tomto vyšetření lze odebrat malé vzorky sliznice. Obvykle pak následuje CT vyšetření. Pokud se rakovina žaludku prokáže, je jedinou rozhodující léčbou včasná a dostatečně rozsáhlá operace. Pokud je možné odstranit nádor celý, není zpravidla zapotřebí další léčba.

Hrozí vám onemocnění i vám?

Zdravá strava s dostatkem zeleniny a ovoce, žádné kouření a alkohol jen v minimální míře – to je účinná prevence proti vzniku nádoru. Důležitý je také dostatek kvalitního odpočinku. Pokud se u vás objeví některé z příznaků, které by mohly znamenat rakovinu, nečekejte, až vymizí a okamžitě navštivte lékaře! Podle statistik jsou k rakovině žaludku nejnáchylnější muži po 50. roce života. Zvýšené riziko platí také pro všechny osoby, kteří už nějakou operaci žaludku v minulosti absolvovaly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.