Jak by vypadal svět, kdyby nevymřeli dinosauři? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak by vypadal svět, kdyby nevymřeli dinosauři?

Takhle nějak si vědci představují civilizované dinosaury.
Takhle nějak si vědci představují civilizované dinosaury.

MINNESOTA – Jak by vypadal svět, kdyby asteroid, který před 65 miliony let způsobil vyhynutí dinosaurů, naši planetu minul? Žili bychom tu bok po boku s dinosaury, nebo by nás nahradila civilizace dinosauřích lidí?

Jak by vypadal svět, kdyby asteroid, který před 65 miliony let způsobil vyhynutí dinosaurů, naši planetu minul? Žili bychom tu bok po boku s dinosaury, nebo by nás nahradila civilizace dinosauřích lidí?

Podle amerických vědců byli obří dinosauři vysoce přizpůsobiví a byli schopni obývat Zemi od rovníků až k pólům. Pokud by přežili, většina savců by nedostala příležitost se vyvinout. V africké savaně by místo lvů pobíhali tyranosauři, v Indii by místo slonů žili brontosauři a dinosauři by byli i v Antarktidě.

Pokud by se vyvinuli lidé, chyběla by nám všechna domácí zvířata od psů až po krávy. Snad jen s výjimkou mléka by však dinosauři byli schopni poskytnout náhradu za cokoliv. Protoceratops by se mohl chovat stejně jako prasata, a navíc by i snášel vejce, a roztomilý Heterodontosaurus by byl perfektním domácím mazlíčkem pro děti.

Má to ale jeden háček paleontolog Larry Witmer z univerzity v Ohiu tvrdí, že vedle dinosaurů by se lidé vůbec nevyvinuli! Místo nás by se pánem světa stali inteligentní dinosauři. Těsně před nárazem asteroidu žil na Zemi malý dinosaurus Troodon, který chodil po zadních nohou, měl vynikající zrak a mozek schopný řešit složité problémy. Tenhle druh by časem mohl ovládnout naši planetu a vybudovat tu vlastní civilizaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.