Docent Pavel Kohout: Jezte polévky! Hubne se po nich! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Docent Pavel Kohout: Jezte polévky! Hubne se po nich!

 (: Profimedia.cz)

PRAHA – „Tvrzení, že polévka je grunt, rozhodně nepatří jen do dob našich babiček,“ říká docent Pavel Kohout, který se věnuje léčbě nemocí trávicího systému. Polévku by si podle něj měl dát každý nejlépe jednou denně. Má řadu pozitivních účinků na zdraví a můžeme po ní i zhubnout!

● Obsahují vitaminy
● Podporují trávení
● A dokonce jsou léčivé

„Důležitým argumentem je, že se jedná většinou o nízkokalorické jídlo, které obsahuje v ideálním poměru všechny základní živiny – bílkoviny, sacharidy a tuky. Polévka tak dodá tělu potřebnou energii a zasytí,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., gastroenterolog z II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Ale ani hustá gulášovka nebo dršťková nepředstavuje pro naše zdraví žádné nebezpečí. „Pokud má vysoký obsah energie a dalších živin, je vhodné si ji dát samostatně jako hlavní chod,“ radí docent Kohout.

A naopak řídké nebo čiré zeleninové polévky mohou být jakousi předehrou před hlavním jídlem, které nastartují trávení. „Méně vydatná polévka podporuje žaludeční sliznici k trávení a mírným podrážděním zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Povzbuzuje tak zažívací trakt,“ říká docent Kohout.

Pozor na sáčkové

● Polévky obsahují hodně zeleniny, která zásobuje tělo antioxidanty, zejména vitaminem C a minerálními látkami.
● Je důležitá v pitném režimu. Většina z nás totiž nedokáže vypít doporučované 2,5 až 3 litry tekutin. Talíř polévky dodá až čtvrt litru vody.
● Hubne se po nich! Správně připravená polévka je nízkokalorická, její konzumace nevede ke zvýšení váhy. »Polívkáři« mají menší sklon k obezitě.
● „Nejúčinnější je polévka s kousky zeleniny, která se vyprazdňuje ze střev pomaleji a posiluje tak nasycující účinek z doby oběda,“ radí docent Kohout.
● Pozor na polévky průmyslové! U polévek doma vařených i ze sáčků je vždy nutné sledovat obsah soli. Její denní příjem by neměl nepřesáhnout 5 gramů. Konzumace vyššího množství může zvyšovat krevní tlak!
● Lékaři varují u sáčkových polévek i před přídatnými látkami, jakými jsou stabilizátory a konzervační látky často označovanými »éčky«. „Symbol »E« ale vždy neznamená, že je to špatně,“ říká docent Pavel Kohout.
● U tzv. čínských polévek je třeba dávat pozor na vysoký obsah soli, stabilizátorů a konzervačních látek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.