Se Zdeňkem Troškou na návštěvě výstavy oblečení a rekvizit z jeho filmů: Tajemství pohádkových kostýmů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Se Zdeňkem Troškou na návštěvě výstavy oblečení a rekvizit z jeho filmů: Tajemství pohádkových kostýmů

Zdeněk Troška a kostým Honzy
Zdeněk Troška a kostým Honzy (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Kdo má rád tajemný svět pohádek Zdeňka Trošky, toho určitě potěší i právě probíhající výstava kostýmů, které jsou k vidění ve vlašimské Galerii Občanská záložna. Nedělní Aha! ji navštívilo společně se slavným režisérem, který našim redaktorům prozradil, co taková výroba kostýmů v praxi obnáší i jak se obleky do pohádky vybírají. Společně jsme se zaměřili na kostýmy z pohádek Z pekla štěstí I a II.

KOSTÝMY HONZY A MARKÝTKY

A tady už je svatební kostým Honzy (Miroslav Šimůnek) a Markýtky (Michaela Kuklová). Jakou dobu asi práce na kostýmech obnáší? „Pokud se jedná o nákladnou a výpravnou pohádku, jako je Z pekla štěstí, tak nejméně dva a půl měsíce. Dohodneme se, kolik kusů se bude šít úplně nových a kolik se jich upraví z fundusu Barrandova. Podle toho víme, kolik švadlen a krejčích bude potřeba, a rozpočítá se práce. Každá švadlena má pak jeden nebo dva kostýmy.“

KOSTÝM KRÁLE BRAMBASE

V době, kdy se šil kostým Danielu Hůlkovi alias králi Brambasovi, řešil se zrovna Danův prohřešek, kdy v parku otrhal tulipány pro svou tehdejší přítelkyni. Tato událost se stala inspirací pro výtvarníka kostýmů Josefa Jelínka, který právě motiv tulipánů umístil na hercův kostým.

KOSTÝM HONZY

Tento kostým má Honza alias Miroslav Šimůnek na svatbě, kdy si má vzít zrádnou Doru (Dana Morávková). Detaily všech kostýmů se dolaďují při zkouškách v krejčovně, kde je režisér Troška také obvykle přítomen.

KOSTÝM LUCIFERA

Vládce pekel, kterého si s chutí zahrál Karel Gott, zdobila charakteristická koruna s rohy. Jak se na výběru kostýmů podílí režisér? „S výtvarníkem kostýmů se domluvíme, v jakém stylu bychom to měli udělat. Jestli to bude gotika, renesance, manýrismus, baroko nebo rokoko. Určíme si styl filmu a on podle toho udělá návrhy,“ prozradil Troška.

KOSTÝM PRINCEZNY EUFROZÍNY

Krásná, ale zlá princezna Eufrozína v podání Sabiny Laurinové měla samozřejmě šatů hned několik. „Jednou přišla na plac do zámecké zahrady v Telči a hned se mi šla pochlubit, že má nové šaty. Se slovy: »Heč, já mám nové šaty,« vzala za látku na hrudi a celou horní část nechtíc urvala. Takže jsme museli do kostymérny a šaty opravit,“ vzpomíná Troška.

Jeden z kostýmů vychází v průměru na 150 tisíc

Kostýmy pro pohádky Z pekla štěstí I a II se vyráběly v krejčovských dílnách divize Fundus, která je součástí společnosti Barrandov Studio, a. s.

Na výrobě se podílelo:

● 35 barrandovských krejčích a modistek

● bylo vyrobeno zhruba 50 kostýmů

● výroba trvala přibližně 4000 hodin

● spotřebovalo se přibližně 300 m látek a 1500 m port

● kostým vychází v průměru na 150 tisíc korun

● některé z obleků byly později použity v americko-irském seriálu Tudorovci



Přečtěte si
xcarodejka
19. 11. 2015 • 13:52

150 000 Kč se mně zdá hodně. Látky se dají koupit za pár korun ve velkoskladu a švadleny vždy šily velmi levně.... až moc levně.Tak proč? Platí se za návrhy? Byla bych k dispozici levněji. někdy je to i hobby, které užívám zatím jen pro sebe.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.