Čech Petr Kellner: 119. největší pracháč světa! Muž, který má 150 miliard | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čech Petr Kellner: 119. největší pracháč světa! Muž, který má 150 miliard

Petr Kellner
Petr Kellner (pro Aha!: Open Gate, Petr Novotný, Martin Pekárek)

PRAHA – Nejbohatším člověkem planety i nadále zůstává spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, jehož majetek podle odhadů dosahuje 56 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč).

Nejbohatším člověkem planety i nadále zůstává spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, jehož majetek podle odhadů dosahuje 56 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). V žebříčku prestižního amerického časopisu Forbes si ale letos notně polepšil i nejbohatší Čech Petr Kellner (43), který za rok dokázal své jmění zdvojnásobit a dnes je s majetkem 150 miliard korun 119. nejbohatším člověkem planety. A to začínal před sedmnácti lety jako prodejce kopírek. Tehdy spával se svojí první ženou na matraci a kamarád mu půjčoval na nájem…

Petr Kellner, který zbohatl na kupónové privatizaci, je zakladatel a majoritní vlastník skupiny PPF, která má sídlo v Nizozemsku a v Česku ovládá mj. mamutí společnosti Českou pojišťovnu, PPF Banku, či firmu splátkového prodeje Home Credit. Je akcionářem velké farmaceutické firmy Zentiva, vlastní velké podniky v Rusku, v Číně, Kazachstánu, Vietnamu, na Ukrajině a v Hongkongu. Koupil banku v Bělorusku a v jedné další v Rumunsku je spolumajitelem… Před časem prodal za 4 miliardy eBanku, zbavil se i televize Nova, kterou ovládal dva roky. Také vlastní elitní gymnázium v Babicích u Prahy, které nechal postavit za čtvrt miliardy. Třetina žáků platí vysoké školné, zbytku ho hradí Kellnerova nadace. „Je uzavřený, až chladný. Tvrdý vyjednávač,“ říká muž, který s ním kdysi pracoval. Jo, a taky nemá rád počítače.

Jinak se toho ale o něm moc neví. Nebaví se s novináři, média mají jen dvě jeho hodně staré fotky. Poslední rozhovor poskytl médiím před pěti lety. Kellnerovu tvář často neznají ani ti, s nimiž uzavírá obchody. I na nejdůležitější rokování posílá své manažery. Jinak je prý ale úplně normální. Chodí na fotbal na Slavii a poslouchá Nohavicu. Jeho nejmilejším oblečením jsou rifle a tričko, nejoblíbenějším jídlem hotovka z restaurace nižší cenové skupiny a nejraději si povídá s „normálními“ lidmi…

  • JAK BYDLÍ?
    Jen v Praze má čtyři vily. Nejčastěji se zdržuje v té vedle pražského hotelu Praha v honosné čtvrti Hanspaulka. K rezidenci patří pozemek o velikosti 7000 metrů čtverečních, to vše v celkové hodnotě 250 milionů Kč. Střeží ho kamery a armáda bodyguardů. Na zvonku u branky je fiktivní jméno. Vlastní i další přepychový dům ve Vraném nad Vltavou. Bydlení má ovšem i v Londýně nebo v Moskvě. Pořídil si dům v Katalánsku, v Alpách má luxusní srub, na Barbadosu vilu, na Novém Zélandu ovčí farmu. Na Britských Panenských ostrovech v Karibiku (kousek od Kuby) si koupil za 460 milionů korun celý ostrov. Na tom vedlejším má vilu třeba zpěvák Phil Collins. V Česku pak klidně vyrazí se svými dětmi jen tak pod stan.
  • CO MILUJE?
    Luxusní auta. Japonské suši. Fotbal. Hamleta. Lyže. Hory.
  • CO SBÍRÁ?
    Fotografie Josefa Sudka a Františka Drtikola. Má i velkou sbírku obrazů. Sponzoruje divadlo Járy Cimrmanna a letní Shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Za 250 milionů korun vybudoval osmileté kolejní gymnázium Open GateBoarding School v Babicích u Říčan, kde jeho nadace platí stipendium (měsíční školné je 47 tisíc) třinácti dětem z dětských domovů.
  • ČÍM LÉTÁ?
    Má privátní letoun Gulfstream G500, což je takový RollsRoyce mezi malými tryskáči. Stál ho v přepočtu téměř 1,3 miliardy korun a Kellner mu říká »Káně«. Platí si tři piloty. V letadle je třeba i gauč nebo kino.
  • CO POSLOUCHÁ ZA HUDBU?
    Folk (Nohavica), tvrdý rock (AC-DC), pop (Santana, Richard Müller).

Jaký je Petr Kellner

V první řadě záhadný… Nehýří rozmařile penězi jako jiní boháči, a to jich má nesrovnatelně více. Nechodí na večírky celebrit, a přitom by ho tam méně úspěšní slavní Češi tak rádi viděli. Nedává rozhovory, dají se spočítat na prstech jedné ruky, a přitom má rozhodně co říct. Nefotografuje se, existuje jen pár jeho fotografií, a díky tomu si může zajít na pivo, aniž by ho okamžitě začali otravovat… Jaký ještě nejbohatší Čech vlastně je?

Jako podnikatel

Prý tvrdý byznysmen, chladný, pragmatický, ale férový. A perlička? V prvních letech podnikání nesnášel počítače. „Jsou neosobní, jde to i bez nich,“ říkal.

Jako manžel a otec

Je podruhé ženatý. S první ženou rozjížděl skupinu PPF, s nynější manželkou Renatou se seznámil při cestách do Ruska, kam ho doprovázela jako asistentka. Mají spolu tři dcery. S dětmi prý Kellner běžně jezdí pod stan a na indiánské tábory.

Jako vlastenec

Podporuje charitu. Se ženou založil Nadaci Educa a postavil internátní gymnázium v Babicích. Třetina žáků platí školné, zbytku ho hradí nadace. Přispívá i na provoz českých divadel.

Jako požitkář

Miluje divadlo, chodí po horách, rád si dá japonské suši a sbírá fotografie Josefa Sudka či Františka Drtikola. A pozor! Prý kouřil 60 cigaret denně, ale naráz s tím sekl.

Za 150 miliard korun můžete pořídit:
  • 7500 domů, každý za 20 milionů korun. Každému z obyvatel Sedlčan by tak Kellner mohl koupit luxusní vilu!
  • 5000 superluxusních aut, každé v hodnotě 30 milionů
  • 3000 moderních jachet (každá za 50 milionů)
  • od roku 2009 můžete létat do vesmíru každý den po dobu sta let
  • 500 ostrovů (každý za 300 milionů)
  • pronájem 100 stíhaček Grippen na 10 let
  • 12 špičkově vybavených nemocnic (cena nemocnice je zhruba 12 miliard)

10 nejbohatších lidí planety

1. Bill Gates (51)

Obor podnikání: počítače
Majetek: 1,2 bilionu korun
Národnost: Američan
Rodinný stav: ženatý, 3 děti
V současnosti řízení firmy přenechal Stewu Ballmerovi a přešel na pozici hlavního softwarového architekta. Do konce roku 2008 chce firmu zcela opustit a věnovat se jen nadaci Billa a Mellindy Gatesových.

2. Warren Buffet (76)

Obor podnikání: investice
Majetek: 1,118 bilionu korun
Národnost: Američan
Rodinný stav: ženatý, 3 děti
Jeho přezdívka zní Věštec z Omahy. V den svých 76. narozenin si vzal svou dlouholetou přítelkyni Astrid Menks. Velkou část svého jmění odvádí nadaci Billa a Melindy Gatesových na dobročinné účely.

3. Carlos Slim Helu (67)

Obor podnikání: komunikace
Majetek: 1,054 bilionu korun
Národnost: Mexičan
Rodinný stav: vdovec, 6 dětí
Je nejbohatším mužem Latinské Ameriky. Přiznává, že anglicky téměř nemluví. Vlastní telefonní společnosti America Mobil. Denně pracuje 14 hodin a nepoužívá počítač. Miluje baseball a sbírá umění.

4. Ingwar Kamprad (80)

Obor podnikání: zakladatel společnosti Ikea
Majetek: 709,5 miliard korun
Národnost: Švéd
Rodinný stav: ženatý, 4 děti
Synek rolníka a vyučený truhlář založil v 17 letech zásilkový obchod, později založil nábytkářskou firmu Ikea. Nesnáší obleky, létá nejlevnější třídou a navštěvuje levné restaurace. Celý jeho dům je zařízený nábytkem Ikea.

5. Lakshmi Mittal (56)

Obor podnikání: strojírenství (v ČR mu patří Mittal Steel Ostrava)
Majetek: 688 miliard korun
Národnost: Ind
Rodinný stav: ženatý, 2 děti
Jeho strategie spočívá v restrukturalizaci a modernizaci upadajících oceláren. Pro rodinu chce to nejlepší. Na svatbě jeho dcery vystoupila australská zpěvačka Kylie Minogue. Stříbrnou svatbu svého bratra oslavila rodina v Praze.

6. Sheldon Adelson (73)

Obor podnikání: kasina, hotely
Majetek: 569,7 miliard Kč
Národnost: Američan
Rodinný stav: ženatý, 5 dětí
Syn taxikáře začínal s 200 dolary v kapse (4 300 Kč), které si půjčil od strýce. Začal podnikat ve výstavnictví. Pak koupil staré kasino v Las Vegas, které dal zbourat a vybudoval luxusní letovisko plné kasín.

7. Bernard Arnaut (58)

Obor podnikání: luxusní zboží
Majetek: 559 miliard Kč
Národnost: Francouz
Rodinný stav: ženatý, 5 dětí
Vlastník středně velké stavební firmy v roce 1985 koupil za 323 milionů Kč firmu Dior. Pak vybudoval impérium luxusního zboží LVMH (značky Louis Vuitton, Moët, Hennessy). Je výborný klavírista.

8. Amancio Ortega (71)

Obor podnikání: módní zboží
Majetek: 516 miliard Kč
Národnost: Španěl
Rodinný stav: ženatý, 3 děti
Syn železničáře je v elitní dvacítce nejbohatších poprvé. Vlastník sítě prodejen s oblečením značky Zara začal podnikat s manželkou před 44 lety. Vlastní část fotbalové ligy. Nesnáší kravaty.

9. Li Ka-shing (78)

Obor podnikání: různý
Majetek: 494,5 miliard Kč
Národnost: Číňan
Rodinný stav: vdovec, 2 děti
Nejbohatší Asijec. Je hlavním dodavatelem elektřiny v Hong Kongu, patří mu mobilní operátor, podniká v obchodech a realitách. Začínal jako chudý emigrant, který si na chleba vydělával prodejem umělých květin.

10. David Thomson (49) a rodina

Obor podnikání: informace
Majetek: 473 miliard Kč
Národnost: Kanaďan
Rodinný stav: rozvedený, 3 děti
Spravuje majetek svého otce Kennetha Thomsona, který zemřel minulý rok. Společnost Thomson Corp. poskytuje informační servis. Rodina sbírá drahé umění, ve sbírce mají třeba obličejovou masku Indiánů za 39 milionů Kč.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.