Domácnost budoucnosti? Za pár let nehneme prstem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Domácnost budoucnosti? Za pár let nehneme prstem!

Prací stěna, kterou prý budeme mít brzy každý doma.
Prací stěna, kterou prý budeme mít brzy každý doma. (: Profimedia.cz, internet)

PRAHA – Obyčejná domácnost v blízké budoucnosti? Domy budou plné elektronických mašinek, které nám ulehčí práci a budou za nás všechno řídit i hlídat. Dům se sám uklidí a případnému lapkovi dá pěkně za vyučenou. Vítejte v budoucnosti a pojďte s námi do roku 2030…

  • Prádlo složí robot
  • Sekačka poseká sama
  • Robot uvaří i čaj

Již dnes se prodávají sériové spotřebiče, které nepotřebují lidské ovládání. „Postup jde neuvěřitelně dopředu, za nějakých dvacet, pětadvacet let se můžeme dočkat, že digitalizace domácnosti nebude jen vědeckofantastická představa, ale skutečnost,“ tvrdí odborník na informační technologie Pavel Strejc.

A jak to tedy bude v blízké budoucnosti vypadat? Z domácnosti zmizí »hloupé« spotřebiče jako je vysavač či sekačka, a nebudeme potřebovat ani bezpečnostní služby. Nahradí je naprogramovaní roboti. Samozřejmostí bude kamerový systém v celém domě, k nahraným záznamům bude mít přístup jen majitel domu. Největší změna nás ale teprve čeká. „Už brzy se dočkáme novinek v podobě robotických pomocníků. Půjde třeba o mechanické ruce, které budou nejen vyndavat prádlo z pračky, ale i žehlit a skládat,“ míní Strejc. Samozřejmostí bude i »roboošetřovatel«, na jeho výrobě teď pracují odborníci na umělou inteligenci v Japonsku. První prototyp by měl být hotov do roku 2010, za nějakých patnáct let se bude prodávat. Nahradí pomocnici, chůvu nebo ošetřovatelku pro staré a nemohoucí lidi.

Velkých změn se dočkáme i ve využití prostoru, třeba v kuchyni. Tam bude zastávat v podstatě všechny funkce »chytrý stůl«. Bude mít v sobě zabudovanou varnou desku, pracovní a zároveň jídelní stůl. A digestoř? Ta nebude potřeba, její práci nahradí několik makrobiotických rostlin umístěných pod stolem.

Spotřebiče budoucnosti:

Dusíková myčka
K čištění nádobí se využívá místo vody zkapalněný oxid dusíku. Spotřeba vody a mycích prostředků je nulová.
Prací stěna
Vypere, vysuší a vyžehlí. Robot pověsí oblek nebo kostýmek do speciální zabudované prací stěny a ta se postará o vše další. Za půl hodiny bude veškeré prádlo perfektně vyprané, nažehlené a voňavé.

Mobil budoucnosti! Klíč od domu nebo startér do auta…

PRAHA – Podle odborníků na vývoj moderních technologií bude za deset let sloužit mobil jako multimediální čip schopný ovládat domácnost, zamykat domy a obsahovat nejmodernější procesory.

Mobily se budou i nadále zmenšovat a ztenčovat. Telefon budoucnosti bude vypadat jako malá obrazovka s dotykovým displejem. Ověřování totožnosti majitele bude probíhat pomocí snímání otisku prstu nebo sítnice. V telefonu bude zabudovaná kamera pro videohovory, televizní přijímač a obrovský datový disk, na který bude možno nahrávat hodiny vysílání z digitální televize, videohovory či jiné multimediální soubory, včetně písniček.

Samozřejmostí je vyzvedávání si videomailů ze schránky, která bude sloužit jako dnešní hlasová schránka. Podle odborníků se bude vývoj mobilních technologií ubírat směrem ke zrychlování internetu. Tedy vysílání »vzduchem« neboli WiFi technologie, kdy bude přenos rychlejší než nejrychlejší pevné připojení.

Mobilní telefon již dnes umí sloužit jako startér pro auto. V blízké budoucnosti bude nahrazovat klíče od domu, kanceláře či dálkové ovládání na televizi.


Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.