Ta sedla! O italském manželství Bohdalové a Brzobohatého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ta sedla! O italském manželství Bohdalové a Brzobohatého!

Brzobohatý a Bohdalová měli itaskou domácnosti.
Brzobohatý a Bohdalová měli itaskou domácnosti. (Foto ČT, Bontonfilm, ara)

V pátek 12. září uplynou dva roky od náhlého úmrtí herce Radoslava Brzobohatého (†79). Česká televize ho tuto neděli připomene v trezorovém filmu Ucho, který na konci 60. let natočil se svojí tehdejší manželkou Jiřinou Bohdalovou (83).  Té ve snímku mimo jiné nafackuje. Zasvěcení tvrdí, že se stejně bouřlivé manželství prožívali i v soukromí.

Hledání dvojice hlavních představitelů bylo tehdy pro režiséra Karla Kachyňu (†79) složité. Nakonec ale zvolil Bohdalovou s Brzobohatým. „Vybíral jsem je na základě hereckých zkoušek. Měl jsem různé možnosti, ale oni byli nejlepší. Tehdy mezi nimi byl vztah, měli k sobě dost blízko, takže pro ně bylo navázání vzájemného kontaktu jednodušší,“ vzpomínal Kachyňa.

»Italská« domácnost
„Důvod, proč Jiřina mohla hrát hlavní roli, byl ten, že jediná vydržela moji facku. Dnes před ní musím smeknout, ustála to s grácií! Ale hlavně, ta scéna byla pak v tom filmu bezkonkurenčně nejlepší,“ prohlásil po letech Brzobohatý. Jejich kolegové si ale vynikající scénu vysvětlili po svém: Podle nich občas létaly facky i v jejich manželství! Tohle ale Bohdalová a Brzobohatý nikdy nekomentovali.

Po dramatickém rozvodu a letech nekomunikování na sebe naopak v první polovině roku 2012, kdy spolu natočili film Vrásky z lásky, pěli ódy. Když pak Brzobohatý několik měsíců poté zemřel, Bohdalová se slzami v očích prohlásila: „My jsme spolu s Radkem prožili kus života a on byl, už to můžu říct, jeden z nejdůležitějších mužů mého života. Byl to čestnej chlap a frajer k tomu.“

O čem je film Ucho?
Snímek Jana Procházky a Karla Kachyni z roku 1970 se dostal do distribuce až po listopadu 1989. Jde o drama, které ukazuje na to, že i mezi prominenty v padesátých a šedesátých letech platilo heslo: Důvěřuj, ale prověřuj. Proto také ve vilách ministrů a dalších vysokých funkcionářů byla montována »ucha« – odposlouchávací přístroje, kterými mohla StB lidi kontrolovat i v jejich soukromí. Výsledkem byla nejistota, bezvýchodnost, strach. To vše ve vrchovaté míře prožívají ministerský náměstek Ludvík (Brzobohatý) a jeho žena Anna (Bohdalová).



Přečtěte si
mandat
16. 9. 2014 • 09:51

On si moc nepomohl, ona ta Slovena byla take pekna semetrika.

prdyvrdy
15. 9. 2014 • 16:47

jaký nakrást, co by kradli? zkažený film nebo co?

xsedmikraska
15. 9. 2014 • 10:30

Radoslav Brzobohatý krásný herec, měl charizma. Hrál výtečně, je ho fakt škoda. S Bohdalkou fakt k sobě sedli. Škoda, že rozvod neustáli a šli od sebe i jako herečtí partneři. Mohlo být plno krásných filmů. Pokud byl ale Radek pro Bohdalku osudový chlap, chápu, že když ji opustil, byla to pro ní velká rána.

eisenbieger
15. 9. 2014 • 06:41

komunisticka minulost ...dva bezpaterni clovickove ktery koukali co nejvic si nakrast

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.