Nagano: 10 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nagano: 10 let!

 (: ČTK)

PRAHA – Pamatujete ještě? Únor 1998: Desetisíce lidí v ulicích, po ránech plné sportovní bary, v továrnách se nepracovalo, ve školách se neučilo. Každý zapomněl na politickou krizi. Téma bylo jediné: hokej. Ano, nezdá se to. Ale od slavného naganského triumfu – to Hašek, Jágr a spol. dobyli na Turnaji století olympijský vrchol – uplynulo přesně deset let.

V únoru 1998 hokejisté triumfovali na Turnaji století. Co dnes hrdinové dělají? Kudy se ubíral jejich osud?

Kudy se za tu dobu ubíral osud všech hrdinů? Co dnes dělají? A k čemu jim tenhle největší sportovní úspěch pomohl?

VLADIMÍR RŮŽIČKA (44)
Všichni soudí, že v Česku momentálně není lepšího trenéra. Se Slavií vybojoval titul v extralize, s reprezentací zase na MS 2005 ve Vídni. Nároďák vedl i na Světovém poháru 2004 po tragické smrti Ivana Hlinky. Na hokejovém svazu má pod palcem všechny trenéry. Jeho srdce ale patří především Slavii, v níž si za 1,5 mil. Kč koupil spoluvlastnický podíl a v níž působí také jako generální manažer.

MARTIN RUČINSKÝ (36)
Miluje rychlá auta. A také krásné ženy, o jeho (dnes již bývalém) vztahu s modelkou Petrou Faltýnovou se popsaly stohy papíru. Dosud hraje v NHL, ovšem v dresu St. Louis se mu moc příležitostí nedostává. V extralize by ho chtěly minimálně tři kluby: Sparta, Slavia a mateřský Litvínov.

JAN ČALOUN (35)
Míval zlaté ruce, ve Finsku vždycky patřil mezi nejlépe bodující hráče. Ovšem v NHL se neprosadil a ani poslední dva roky v Pardubicích mu zrovna dvakrát nevyšly. Nesedl si s trenérem, ani s některými spoluhráči. Proto se vrátil do mateřského Ústí nad Labem. Jenže místo vzkříšení přišlo zranění ruky. A téměř polovina letošní sezony byla v trapu...

IVAN HLINKA (†54)
Po olympiádě v Naganu ho čekaly další velké úspěchy: Hned v roce 1999 dovedl tým k triumfu na mistrovství světa, o rok později se spolu s Finem Suhonenem stal prvním evropským koučem v NHL (Pittsburgh). Zemřel tragicky v roce 2004, u Karlových Varů nepřežil dopravní nehodu.

SLAVOMÍR LENER (52)
Jeden z nejuznávanějších evropských trenérů-teoretiků. Působil na Floridě jako asistent trenéra, jako hlavní kouč vedl českou reprezentaci na MS 2004 v Praze. Vystřídal několik evropských týmů, naposledy působil v německém Düsseldorfu. Od podzimu je ale bez angažmá.

RICHARD ŠMEHLÍK (38)
Pamatujete, jak ho Dominik Hašek trefil krátce po skončeném finále hokejkou pod oko? Ten šrám zdobil tvář Richarda Šmehlíka ještě dlouho po turnaji. „Tyhle vzpomínky jsou dávno pryč,“ přiznává teď. S hokejem nadobro skončil. Žije v Buffalu, kde cvičí psy (mj. i pro FBI) a provozuje psí hotel s kapacitou 160 míst.

JIŘÍ ŠLÉGR (36)
Spolu s Jágrem jediný majitel tzv. zlatého hattricku, po Naganu uzmul i vítězství ve Stanley Cupu (2002 s Detroitem) a na MS (2005 ve Vídni). NHL už dal vale, teď hraje v extralize a stále sní svůj sen vybojovat s Litvínovem mistrovský titul. Provázely ho zdravotní potíže se zády, v roce 2006 mu v Bostonu voperovali náhradní plotýnku z mrtvého člověka.

DAVID MORAVEC (34)
Další z objevů naganské olympiády. Zkusil NHL, v Buffalu ale odehrál jen dva zápasy. Na vrchol vystoupal až v roce 2001, to zlatým gólem v prodloužení rozhodl o titulu mistra světa. Teď už kariéru jen dohrává. Střídá klub za klubem, momentálně hraje v Třinci.

PAVEL PATERA (36)
Pořád má ty svoje typické dlouhé vlasy na krk. I když už pěkně prořídly. Bývalý reprezentační kapitán dohrává svoji kariéru, na Kladně se spolu s parťákem Martinem Procházkou hokejem baví náramně. Po Naganu zkusil NHL (neúspěšně) i ruskou Superligu (úspěšně). Je velkým fotbalovým fanouškem: v lize fandí Brnu, sám občas chodíval kopat za Unhošť. Miluje plzeňské pivo.

DOMINIK HAŠEK (43)
Fanoušci ho v euforii po Naganu vyvolávali jako nového prezidenta. Třikrát od Nagana končil s kariérou, třikrát svoje rozhodnutí změnil. Teď je druhým nejstarším hokejistou v NHL. V roce 2002 dokráčel s Detroitem pro Stanley Cup. Jeho soukromý život ale provázely i nepříjemnosti, například když při hokejbalovém mači brutálně napadl protihráče.

MARTIN PROCHÁZKA (35)
Stejný případ jako Patera: NHL mu nevyšla, angažmá v Rusku ano. Teď táhne Kladno. Loni se po pětileté pauze oba málem vrátil do reprezentace. Procházka stejně jako Patera uvažoval o tom, že začne přípravu na MS v Rusku, ovšem do Moskvy kvůli zranění nakonec neodcestoval. Býval idolem dívčích srdcí.

MARTIN STRAKA (35)
Před každou sezonou říká: „Ještě zkusím rok a pak to zabalím.“ Jenže jeho kariéra v NHL je zřejmě nekonečná. Už léta hraje po boku Jaromíra Jágra, teď se pokoušejí dokráčet pro Stanley Cup s New York Rangers. Kromě toho v Česku vlastní dva hotely: U zvonu v Plzni a Churáňov na Zadově.

ROBERT REICHEL (36)
V reprezentaci se naposledy objevil na Světovém poháru 2004. Od té doby se věnuje už jen klubovému hokeji. Vždycky míval manažerské sklony. A ty teď naplňuje v Litvínově. Působí zde v roli hrajícího sportovního manažera.

ZDENĚK ZIEGELBAUER
Lékař. U nároďáku občas vypomáhá, víc se ale věnuje svojí praxi v brněnské nemocnici.

VÁCLAV ŠAŠEK
Kustod. To on znal nejlépe recept na dobrou náladu. Hokeji dal vale, užívá si důchodu.

ROBERT LANG (37)
Patří mezi nejstarší útočníky v NHL, působí v Chicagu. S reprezentací nadobro skončil po olympiádě v Turíně. Do Česka příliš nejezdí, i Zlatou hokejku, trofej pro nejlepšího hokejistu sezony, za něj v roce 2004 přebírala sestra Barbora. On je doma v Americe, přesně v kalifornském Hilton Head. S manželkou Jennifer se starají o dva syny Kellyho a Brookse.

JAROMÍR JÁGR (35)
Únor 1998: hrával v Pittsburghu, nosil dlouhé vlasy, chodil s Ivou Kubelkovou a byl nejlépe vydělávajícím českým sportovcem. Únor 2008: je kapitánem NY Rangers, vydělává 180 mil. Kč ročně, má krátký sestřih a v Česku není sledovanější ho sportovce. Žije s mladou modelkou Innou Puhajkovou. Už jednou se spekulovalo o svatbě. Kdy na ni dojde?

JOSEF BERÁNEK (38)
Nagano bylo jeho vrcholem, na zbylých zlatých akcích národního týmu chyběl. Ovšem i tak se stal zářivou hvězdou extraligy. Ve Slavii mu ani v 38letech jen tak někdo nestačí. S partnerkou Bobinou vychovávají dvě dcery. Nesnáší dopravní zácpy, tak po Praze jezdí tramvají nebo na svém chopperu. Miluje masáže a kafe pije na litry.

JIŘÍ DOPITA (39)
Jeho kariéra se už také kvůli častým zraněním chýlí ke konci, teď ve Znojmě nehraje kvůli operaci kolena. A pak? Také se vrhne na dráhu manažera. Vlastní podíl v ambiciózní Olomouci, kde už se možná příští rok bude hrát extraliga. Pokud se sem přestěhuje právě znojemský klub...

JAROSLAV ŠPAČEK (33)
Nagano odstartovalo jeho skvělou kariéru, stal se součástí většiny »ponaganských« úspěchů. Zatímco s reprezentací po olympiádě v Turíně 2006 skončil, v NHL si ho pořád hýčkají jako jednoho z nejlepších obránců. A také ho tak platí. V Buffalu, jeho momentálním působišti, pobírá roční plat 80 milionů korun. Kdysi ve Švédsku propadl golfu, teď patří mezi nejlepší golfi sty mezi hokejisty.

ROMAN HAMRLÍK (33)
Nejlépe placený český obránce NHL, v Montrealu mu čtyřletá smlouva zaručuje roční příjem cca 110 milionů korun. Hned první zápas v této sezoně byl jeho 1000. v NHL. Po olympiádě v Naganu působil také v Edmontonu, New York Islanders a Calgary. Má přezdívku Španěl – to proto, že je tak snědý. Také se kamarádí se členy heavymetalové skupiny Metallica, má všechna jejich elpíčka.

LIBOR PROCHÁZKA (33)
Díky svému vzhledu býval u fanynek jedním z nejoblíbenějších hokejistů. Víc než v klubech se jednomu z nejtvrdších beků dařilo v nároďáku, se kterým po Naganu vybojoval ještě titul mistra světa (1999). Neuspěl v NHL (St. Louis), v extralize střídal jeden klub za druhým. Teď dohrává kariéru v mateřském Kladně, ovšem občas si odskočí do Švédska.

VLADIMÍR MARTINEC (58)
S Josefem Augustou se často rádi špičkují, kdo že je nejúspěšnější trenér. Martincovy úspěchy: 3x kouč mistrů světa jako asistent, 1x koučasistent olympijských vítězů. K tomu s Pardubicemi v roce 2005 (při výluce v NHL) vyhrál mistrovský titul. V Pardubicích je členem představenstva, také provozuje hokejovou školu.

FRANTIŠEK KUČERA (39)
Chodíte bruslit do hokejové haly v Praze-Letňanech? Tak vězte, tady jste na území bývalého slavného obránce. Se svým bratrem ji naplno provozuje poté, co v roce 2005 ukončil kariéru. Po Naganu Kučera ještě na dvě sezony zkusil NHL, pak se vrátil do Česka. Nikoliv do mateřské Sparty, nýbrž konkurenční Slavie, s níž v roce 2003 dokráčel k mistrovskému titulu.

PAVEL KŘÍŽEK
Masér. S hokejem už skončil, působí u druholigových fotbalistů Jihlavy.

MILAN HNILIČKA (34)
Poslední z brankářských mohykánů v Česku. Také on se chlubí tituly mistra světa a v reprezentaci má pořád místo jisté, podle všeho bude chytat i na nadcházejícím šampionátu v Kanadě. Teď působí v ruské Ufě, kam byl zapůjčen z Liberce.

MILAN HEJDUK (31)
Olympiáda mu otevřela dveře do NHL. V roce 1998 zkusil štěstí v kempu týmu Colorado Avalanche. A vydržel v něm dodnes. V roce 2001 s ním vyhrál Stanley Cup a v roce 2003 se stal nejlepším střelcem celé soutěže. S partnerkou Zlatkou vychovávají dvojčata Marka a Davida.

PETR SVOBODA (41)
To jemu díky zlatému gólu patří největší dík za fi nálové vítězství nad Ruskem. V NHL jako jeden ze čtyř Čechů odehrál víc než 1000 zápasů. Kariéru ale kvůli zranění hlavy a páteře ukončil v roce 2001. Natrvalo se svojí kanadskou manželkou a dvěmi dcerami žije v USA. A v NHL zastupuje několik českých hokejistů, např. Langa, Hudlera či Kubinu.

ROMAN ČECHMÁNEK (36)
„Nagano pro mě byla obrovská škola,“ vzpomínal vždycky. A jak ji dokázal zúročit! Dlouho na něm pak v nároďáku stavěli, patří mezi zlatou generaci. Zkusil NHL (Philadelphia, Los Angeles) i mužstva v Evropě. Dlouho vlastnil podíl ve zkrachovalém Vsetíně, teď kariéru dohrává v Třinci. Vlastní jedno z nejdražších aut v Česku, Porsche Carrera GT za 20 milionů Kč.


Vzpomínka na Nagano

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská