Ridiho letní recepty! 9. díl: Špagety s parmazánem chudých!
V polovině týdne si s Emanelem Ridim (36) uvaříme lehké a rychlé špagety, jak je mají v tomto ročním období »Manu« i jeho žena rádi. Populární šéfkuchař dnes přidává i další skvělý recept na spaghetti alla pescatora neboli špagety po rybářsku. Dobrou chuť.
..
Potřebujete (na 4 porce):
-
špagety
-
sušená rajčata
-
česnek
-
kapary
-
olivy
-
petrželku
-
panenský olivový olej
-
čerstvou strouhanku
-
hrubou sůl
Na oleji si osmažíme celý stroužek česneku (můžeme ho pak odstranit) a pokrájená sušená rajčata. Přidáme kapary a olivy. Mezitím si ve velkém množství osolené vody uvaříme špagety al dente (na skus). Porci scezených těstovin vyklopíme do pánve, prohřejeme a protřepeme s olejovým základem. Přidáme petrželku a nakonec nasucho osmaženou strouhanku. Je to výborná finesa, která dodá jídlu chuť parmazánu. Sýr je drahý a využití starého pečiva je způsob, jak těstoviny dochutit a dodat jim křupavého efektu. Jak říká Emanuel, prostá jídla chudých jsou nakonec ta nejlepší.
Nezbývá než se zakousnout.
A ještě recept navíc: Spaghetti alla pescatora!
Tentokrát si pro nás šéfkuchař Emanuel Ridi přichystal ještě jeden recept. Vyzkoušejte jeho zamilovanou pochoutku špagety po rybářsku. Jde o lehký a jednoduchý recept, který polaská jazýček i těch největších labužníků.
Potřebujete:
-
400 g špaget
-
800 g mušlí slávek
-
400 g mušlí vongole
-
320 g kalamárů
-
8 krevet
-
400 g cherry rajčat
-
2 dcl bílého vína
-
2 stroužky česneku
-
petrželku
-
olej extra virgin
-
sůl
Kalamáry očistíme (odstraníme páteř, zoubek a oči) a nakrájíme na kousky. Očistíme také mušle a krevety. V pánvi na oleji osmažíme stroužky česneku, přihodíme mušle a necháme restovat. Jakmile se otevřou, přidáme ostatní plody moře, zalijeme bílým vínem a přímo do pánve vhodíme špagety. Rozprostřeme je, podle potřeby zalijeme vodou a necháme vařit. Česnek odstraníme a po chvíli přidáme nakrájená cherry rajčata. Jakmile budou špagety al dente (na skus), ozdobíme je nasekanou petrželkou, podle chuti dosolíme, zakápneme olejem a můžeme podávat.
Špagety s mořskými plody jsou pro našince vpravdě exotickou krmí.
Zítra: Zkaramelizovaný ananas