Křenová omáčka

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji studeným vývarem nebo vodou, ochuťte špetkou muškátového květu, bílého pepře, osolte a zvolna povařte asi 10 minut. Pak přidejte nastrouhaný křen, cukr, smetanu, mandle a nechte přejít varem. Podávejte s vařeným hovězím masem, vejci uvařenými natvrdo a houskovým knedlíkem.
POTŘEBUJETE:
■ 60 g másla
■ 50 g hladké mouky
■ 400 ml zeleninového vývaru
■ sůl
■ špetku muškátového květu
■ bílý pepř
■ 200 ml sladké smetany (12%)
■ 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
■ 5 kostek cukru
■ 1 lžíci spařených a oloupaných mandlí
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi