Savarin
V hrnku rozmíchejte droždí s vlažným mlékem, lžící cukru, lžící mouky a nechte vzejít kvásek. Celá vejce našlehejte do pěny s další lžící cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, vzešlý kvásek, mouku a rozmíchejte na řidší těsto.
POTŘEBUJETE:
■ 3 vejce
■ 280 g polohrubé mouky
■ špetku soli
■ 120 g másla
■ 80 ml mléka
■ 15 g droždí
■ 1 lžíci cukru
■ 70 ml vody
■ 1 vanilkový cukr
■ 100 ml cukru
■ máslo na formu
■ 2 až 3 lžíce meruňkovice
■ 2 lžíce meruňkového džemu
■ 50 g sušených meruněk
■ 2 lžíce mandlových lupínků
■ kompot nebo čerstvé ovoce podle sezony
■ šlehačku
Nechte ½ hodiny kynout, vmíchejte nakrájené meruňky, nalijte do savarinové nebo bábovkové formy vytřené máslem (přibližně do jedné třetiny) a nechte vykynout. Vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte.V kastrůlku svařte vodu se zbylým cukrem, vmíchejte meruňkovici. Horkou tekutinou potírejte upečený moučník, dokud se všechna nevsákne. Nakonec moučník potřete rozehřátým džemem se lžící likéru a posypte opraženými mandlovými lupínky. Při podávání můžete ozdobit kompotem a šlehačkou.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi