Kulajda
Houby (čerstvé či sušené) uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu (nakládané houby vařit nemusíme), slijeme a dáme stranou. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. V mléce rozkvedláme mouku a směs přilijeme k bramborám v okamžiku, kdy nejsou ještě úplně měkké.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
■ 4 velké brambory
■ 4 natvrdo uvařená vejce
■ 200 ml mléka
■ 100 ml smetany
■ 2 lžíce citronové šťávy
■ 1 lžíci hladké mouky
■ 1 lžíci másla
■ hrst nasekaného kopru
■ 1 lžíci nakládaných (nebo čerstvých či sušených, předem namočených) hub
■ 2 lžičky cukru
■ kmín
■ sůl
■ kopr na ozdobení
Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Na závěr do polévky vmícháme smetanu, citronovou šťávu, nasekaný kopr, cukr a podle chuti osolíme. Do talíře dáme trochu hub, přidáme na plátky nakrájené vejce, zalijeme polévkou a ozdobíme koprem.
Zdroj: V. Macháček a převzato z knihy Dělená strava z nakladatelství Svojtka&Co.